Колко ще струва газът през ноември? Говори енергийният министър

Не слагаме точка на преговорите с „Газпром”, казва Росен Христов

Колко ще струва газът през ноември? Говори енергийният министър | StandartNews.com

Интерконекторът е огромна стъпка напред. Инфраструктурата, както знаете, е изключително важна – газът може да се достави само по тръбопроводи, съответно тръбопроводът Гърция-България е изключително важен. С този интерконектор, ако намерим доставчици и на тръбен газ през Гърция, ние си решаваме проблемите. Това заяви енергийният министър Росен Христов за сутрешния блок на бТВ.

„Не слагаме точка на преговорите с „Газпром”. Поддържаме политиката на отворените врати. Още нямаме отговор, но сме изправна страна по договора”, каза още той.

„В Европа, включително и в България, вървим към диверсификация, така че да сме независими от Русия. Идеята е, когато имаш много алтернативни доставчици, не си независим от тях, а и имаш по-ниски цени и по-добри условия”, смята министърът.

Според Христов се очаква цената за ноември да е в подобен порядък като тази за октомври, която беше снижена заради интерконектора и конкурентните процедури на „Булгаргаз”. За ноември страната ни продължава със същата стратегия.

„Горивата и всички енергийни източници са един от основните елементи, които движат инфлацията. С мерките за стабилизиране на цената на тока и газовия пазар, очаквам в най-скоро време директен ефект и върху крайните потребители”, каза още министърът.

Според служебния министър таван само за руския газ не е правилният подход и няма да бъде ефективно.„Мобилизацията в Русия показва, че конфликтът няма да приключи бързо. Не очаквам сътресения в енергетиката, защото пазарът вече е подготвен за случващото се”, заяви той.

„Възнамеряваме да направим стрес тест още другата седмица и да помислим има ли нужда от допълнителни системи и мерки за охрана. В България енергийните обекти са сериозно охраняеми и преди периода на кризата”, информира Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай