Колко ще поскъпне газът? Решението на КЕВР

Регулаторът ще определи цената за март в понеделник

Колко ще поскъпне газът? Решението на КЕВР | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши в понеделник на каква цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природния газ за март 2022 г.

Това съобщиха от регулатора след днешното си заседание, на което трябваше да определят стойността на синьото гориво за този месец.

Предложението на доставчика е за повишение с 3,5%.

На 1 март „Булгаргаз“ ЕАД внесе в Комисията изменено заявление за утвърждаване на цена на природния газ за март. С него се предлага цена от 113,73 лв./MWh, което е увеличение с 3,5% спрямо утвърдената цена за февруари, отбелязват от КЕВР.

Двете основни причини за увеличението са ограничаването на добиваните количества от ПГХ Чирен, както и повишените цени на европейските газови борси в края на февруари. Добивът от газохранилището "Чирен" е преустановен и по заповед на министъра на енергетиката съоръжението е преминало в режим на нагнетяване, констатира председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Целта на тази мярка е натрупването на резерви в случай на криза с доставките на природен газ, поясняват от регулатора.

"Основната роля на новия състав на КЕВР е да използва всички възможни регулаторни механизми, за да бъдат постигани възможно най-добри цени за крайните потребители и специално за битовите потребители. Оттук нататък енергийният регулатор ще одобрява всеки договор или промяна в договорите, които сключва "Булгаргаз", защото те оказват влияние върху цената на газа за тези потребители“, заяви Станислав Тодоров.

Той настоя във всяко ценово заявление "Булгаргаз" да предоставя анализ за възможните алтернативни източници на природен газ, техните цени и доказателства, че компанията е потърсила най-евтиния възможен газ за потребителите. Според него съществуват възможности дружеството да сключва краткосрочни, средносрочни и дори дългосрочни договори, с които да се разнообразят източниците и да се постигне максимално изгодна цена за бита.

„Бизнесът има алтернативи да сключва договори с други доставчици, но за битовите потребители източникът на природен газ е само “Булгаргаз“ като обществен доставчик. Затова енергийният регулатор ще е гарант, че правата на тези потребители се спазват и те получават възможно най-добра цена“, подчерта председателят на КЕВР.

Решението за утвърждаване на цена за март, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, Комисията ще вземе на закрито заседание на 7 март. В решението ще бъдат отчетени всички данни за ценообразуващите елементи, които са посочени в актуализираното заявление на „Булгаргаз“ ЕАД, внесено на 1 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай