Ето кои са най-безопасните автомобилни марки

През последните години в индустрията навлязоха огромен брой технологии

Ето кои са най-безопасните автомобилни марки | StandartNews.com

В съвременния свят безопасността на автомобилите е не по-малко важна от тяхната надеждност. През последните години в индустрията навлязоха огромен брой технологии, които помагат на производителите да правят все по-сигурни превозни средства. Тук не става дума само за конструкцията на каросерията, но и за системите за подпомагане на водача, които също играят основна роля.

За да бъдат определено колко безопасен е един модел, се провеждат краш-тестове, като това се прави от независимите организации. Те оценяват не само здравината на даден автомобили, но и работата на неговите система да подпомагане. 

Volkswagen - 9,5/10 (оценка на безопасност)

Volkswagen влиза в този списък като един от триото производители с оценка за безопасност 9,5 от 10. Безопасността на пътниците винаги е била приоритет за германската марка, която гарантира, че всички нейни автомобили имат здрава и безопасна обвивка.

Nissan - 9,5/100

Гамата на Nissan не е толкова разнообразна, колкото беше през 90-те години, но японският производител не прави компромиси с автомобилите си. Безопасността се съчетава солидна надеждност и висока като цяло стойност при бъдеща препродажба, което прави колите на Nissan още по-популярни.

BMW - 9.6/10

Въпреки че характеристиките може да варират от модел на модел, всички автомобили BMW разполагат с много разширени функции за безопасност. Колите на баварския автомобилен производител неизменно получават високи оценки от IIHS при тестове за катастрофи, страничен удар и здравина на покрива. 

Acura - 9,5/10

Едва ли е изненада, че в списъка има няколко японски производители, тъй като компаниите от Страната на изгряващото слънце винаги са залагали на висока безопасност. Мотото на Acura - „Безопасност за всички“, е достатъчно красноречиво, като то се оправдава от набора от активни и пасивни технологии за безопасност в повечето модели на марката, включително спирачната система за смекчаване на сблъсък, монитор за напречен трафик и асистент за задръстване.

Ford - 9.7/10

Докато Ford се насочва към електрическата революция, започваме да виждаме внедряването на все по-смели технологии във всички негови модели. Сред тях се откроява особено електрическият Ford F-150 Lightning EV, чието оборудване е наистина впечатляващо. Въз основа на рейтингите от IIHS и NHTSA, Ford Mustang Mach-E е един от най-безопасните електрически SUV за 2023 г.

Subaru - 9.7/10

В Subaru отлично знаят как да направят здрава кола, която защитава пътниците си, като това си пролича още преди години с появата на направилата фурор в рали-състезанията Impreza? Въпреки че повечето от усъвършенстваните системи за безопасност на Subaru са общи за цялата индустрия, японската марка отива крачка напред, като предлага уникална технология за подпомагане на водача EyeSight. Тя използва комбинация от круиз-контрол, монитори за движение на трафика и асистент в лентата, за да осигури пакет за безопасност, който е един от най-добрите в света.

Hyundai - 9.7/10

Гамата на Hyundai е пълна със солидни седани, издръжливи SUV и здрави комбита. Повечето от автомобилите на марката печелят почти перфектна оценка за безопасност и се предлагат с набор от усъвършенствани функции за безопасност, включително помощ за избягване на челен сблъсък с разпознаване на пешеходци и интелигентен круиз-контрол с технология за спиране и тръгване.

Volvo - 9.7/10

За Volvo често се твърди, че е най-безопасната марка автомобили в света, но в тази класация малко не достига на шведите да заемат първото място. Въпреки това репутация на шведския производител по отношение на сигурността на превозните средства е на световно ниво. Volvo е пионер на триточковите предпазни колани, за които твърди, че са спасили живота на повече от един милион досега. Volvo беше и първият автомобилен производител, който представи първото обърнато назад детско столче за кола още през 1964 г.

Mazda - 9.8/10

За някой мястото на японската марка почти на върха на списъка може да е изненадващо, но всички модели на Mazda се представят забележително. Преди години компанията правеше забавни коли, които обаче не са никак надеждни (RX-7 е пример за това), но в крайна сметка беше сложен край на компромисите. И така се появиха някои не само много здрави, но и безопасни автомобили.

Geneisis - 9.8/10

Създаден като луксозно подразделение на Hyundai, Genesis се гордее с предлагането на водещо ниво на грижа за клиентите и това върви ръка за ръка с най-добрата оценка за безопасност от Euro NCAP (заедно с Mazda). На практика цялата гама на марката получи пет звезди за безопасност от Европейската програма за оценки, като модели като G70, G80, GV70 и GV80 записват най-високите резултати, пише automedia.investor.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай