Кои професии ще пострадат най-много от пандемията

Първи ще бъдат изложени на риск туристическите агенти и екскурзоводите

Кои професии ще пострадат най-много от пандемията | StandartNews.com

След пандемията на коронавируса може за дълго време да спре търсенето на някои професии, включително тези от туристическия сектор, които са най-силно засегнатите от заразата и мерките за борба с нея, както и редица други специалности. Това става ясно от репортаж на телевизия RT.

Според експерти на Института за прогресивно образование в туристическия сектор, първо ще бъдат изложени на риск туристическите агенти и екскурзоводите. Прогнозира се сериозно преструктуриране на персонала в тази област още през 2020 година.

Индустрията на пътническите въздушни превози среща сериозни проблеми - редица авиокомпании са на ръба на фалита. В резултат, в бюрата за безработни може да се окажат множество опитни професионалисти, което сериозно ще стимулира конкуренцията.

Подобна ситуация може да възникне и във фитнес индустрията. Експертите на института смятат, че след прекратяването на режима на самоизолация този сектор няма да може да върне клиентите си изцяло, в резултат на което значителен брой опитни инструктори ще бъдат на пазара на труда. Това ще доведе до факта, че младите специалисти ще станат неконкурентоспособни.

Коронавирусната епидемия и мерките, предприети срещу нея, могат да ускорят тенденциите на автоматизация и дигитализация на работните процеси, започнали много преди пандемията. В тази връзка кариерните перспективи на представители на редица професии са под заплаха. Сред тях са младши служители на специализирани отдели, младши анализатори, юридически съветници, банкови мениджъри, фармацевти, брокери, мениджъри на събития, преводачи, учители и преподаватели, както и печатни работници.

Експертите прогнозират също, че след края на пандемията, труден период очаква и сферите на модата, грима и кетъринга.

„Дори IT специалистите са засегнати. При тях проблемът ще е друг, въпреки че в момента се радват на изключителна популярност на професията си. Платежоспособното търсене на такива услуги също ще падне, а това ще наложи да се наемат на по-ниски заплати“, казват изследователи.

За свой късмет други професии ще се възродят много бързо, тъй като в момента са блокирани от карантината и са в застой. Става дума за фризьори, козметици, маникюристи и други.

Въпреки това тя отбеляза, че редица индустрии ще се възстановят сравнително бързо, които по дефиниция не могат да станат онлайн и сега са в престой. „Говорим за фризьори, козметици, майстори за маникюр и други, тоест персонал за поддръжка“, обясни експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай