КНСБ се произнесе за Бюджет 2024. Добри и лоши новини

Анализ на Пламен Димитров

КНСБ се произнесе за Бюджет 2024. Добри и лоши новини | StandartNews.com

Напрегнат е бюджетът, но все пак с около 8 млрд. лв. повече са заложени като общи приходи, като голяма част от тях са допълнителни данъчни и осигурителни вноски. Има съществено увеличение и в европейските пари, които се предвижда да похарчим догодина. Там най-много ме притесняват нещата. От 3,5 млрд. тази година, за догодина са заложени 7 млрд. Тук сме доста напрегнати. Данъците са изпълними.

Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обърна внимание, че са заложени 8,5 млрд. повече в разходната част. От тях близо 5 млрд. са за социални плащания - пенсии, социални помощи и обезщетения. 

"Над 1 млрд. за здравни плащания, това е добрата новина. Това определяме като щедри социални плащания, но пак няма да стигнат. От 1 юли догодина всички пенсионери ще получат 11% увеличение на индивидуалните пенсии. Минималната пенсия ще стигне много близо до прага за бедност. Средната пенсия догодина ще стане над 800 лв., така че тези 11% ще бъдат 80-90 лв.", каза още Пламен Димитров пред Bulgaria ON AIR.

ВИЖ ОЩЕ: Край! АИКБ реши за Бюджет 2024

1,4 млрд. лв. повече за увеличение на заплатите не е реалната сума, пресметна гостът. Според него реалното увеличение е в размер на 700 млн. лв., но сметките на учителите пак няма да излязат и те няма да останат доволни.

По думите на шефа на КНСБ, в бюджета липсва ръст на заплатите в здравеопазването, извън парите за НЗОК - нови пари за увеличение няма. В земеделието 90 млн. лв. липсват, заплатите им пак са под или по 1000 лева, отбеляза още Димитров.

Няма да има увеличение на заплатите и в градския транспорт в София и в страната. Там са необходими около 37 млн. лв. В БДЖ няма предвидени пари за увеличение, а там заплатите вървят с процента на ръст на минималната заплата, стана ясно още от думите му.

"В културата има близо 80 млн. лв. повече, но да видим за какво ще стигнат. Дори с 20% да им се вдигнат заплатите, тези хора пак няма да станат богати. Ако няма ръст на заплатите и пенсиите, няма кой да поддържа потреблението, което да гарантира растеж, който да не ни вкара в сценариите на цяла Западна Европа. Лихвите по кредитите растат, но в България са съществено по-ниски от тези в Еврозоната", обясни Димитров.

От КНСБ искат допълнителни 600-700 млн. лв. и няма да подкрепят проектобюджета, ако исканията им не бъдат изпълнени. Към тях влиза увеличение на обезщетението за безработица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай