КНСБ проговори за инфлацията и заплатите. Какво ни чака?

Трябва да минем в режим на дефлация, за да видим ясно намаление на някои цени

КНСБ проговори за инфлацията и заплатите. Какво ни чака? | StandartNews.com

С тези около 12% средно увеличение на заплатите, които и Централната банка прогнозира, че през 2023 година ще бъдат факт, ние смятаме, че натрупаната инфлация до момента ще бъде компенсирана, в това число и за работещите в публичния сектор. Това коментира в „Събуди се” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Бюджетът трябваше да бъде приет в края на миналата година. Тогава ние заявихме очакванията и исканията на хората за този около милиард и сто милиона, които тогава формулирахме конкретно по агенции, по сектори, по отделни структури за увеличение на заплатите. Единствената цел – да догоним инфлацията”, добави той.

Димитров уточни, че инфлацията е генерирана през миналата и в края на 2021 година от ръста на цените на производител. „Тя дойде от производствената част, а не от потребителите. Тоест, от предлагането, а не от търсенето. И тези загубени доходи, около 30% инфлация кумулативно за двете години, трябваше да бъдат покрити и в обществения сектор. Частният го направи”, посочи президентът на КНСБ.

Той обясни, че повечето от исканията на синдикатите са били изпълнени. „Останаха обаче и неизпълнени – за Изпълнителната агенция за борба с градушките, архивите също са със скандално ниски възнаграждения, увеличение нямаше и за работещите в тол системата. Нашата битка обаче продължава за Бюджет 2024”, поясни Димитров.

Защо, въпреки всичко, не усещаме спада на инфлацията, той каза: „Когато тя се забавя, означава, че цените растат с по-бавни темпове, но продължават да растат. Трябва да минем в режим на дефлация за дълго време, за да видим ясно намаление на някои цени”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай