КНСБ каза тежката си дума за заплатите, ще има ли стачки

Според синдикалната организация ръстът на доходите е най-важният приоритет

КНСБ каза тежката си дума за заплатите, ще има ли стачки | StandartNews.com

Ние ще настояваме за поне 15% увеличение през 2023 г. на всички заплати - и в частния, и в държавния сектор. Това заяви пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Според синдикалната организация ръстът на доходите е най-важният приоритет. Вътрешно изследване на КНСБ показва още, че нарастват нагласите за протестни и стачни действия.

„Смятам, че това ще продължи, поне докато на 700 км от нас има война. Нуждаем се от правителство, което да приеме бюджет и да сложи някаква условна устойчивост, поне до местните избори. Само това може да успокои нарастващите нагласи за протестни и стачни действия. Напрежението в обществото не е измислено  и политиците трябва да се замислят как да го управляват по-добре“, каза Димитров.

Покриването на кумулативната инфлация беше програмата минимум, която си поставихме за миналата година, обясни той.

„Очевидно се изпълнява, но в същото време знаем, че малката потребителска кошница от стоки и услуги, които всекидневно потребяваме, продължават да растат. Икономиката може да плати по-високите заплати, които малко да забавят спада на покупателната способност“.

Отдавна настояваме регулаторите в страната, особено КЗК, да покажат дали тези пазарни цени са справедливи, посочи още синдикалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай