Ключова новина за имотите! Коренна промяна

Експерти начертаха нова ситуация

Ключова новина за имотите! Коренна промяна | StandartNews.com

Цените на имотите се връщат към нормалното. Измина периодът на истерията, на изкуствената ситуация, в която бяхме попаднали и която ескалира процеса прекалено много. Цените на жилищата в България спират да се покачват, но не тръгват надолу. Търсенето продължава да се поддържа от лихвените проценти по ипотечни кредити, които са едни от най-ниските в Европа. Това заяви Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Високата инфлация се отразява негативно на търсенето на имоти, защото като цяло намалява покупателната способност и разполагаемия доход на мнозина, каза гостът. И допълни, че хората вече си правят по-добре сметката. Това се отнася и за по-младите, които не искат да си нарушават стандарта на живот и продължават да живеят под наем.

"Една част от хората, които искат да купят имоти с инвестиционна цел, са в очакване цените да паднат. Те са в позиция на въздържание заради информацията за случващото се на други пазари, заради покачването на лихвените проценти, което мнозина очакват да натисне пазара и да свали цените. Тези хора казват: „Ще изчакаме, докато цените паднат.“

Има клиенти, които все пак решават да инвестират в имоти и да запазят спестяванията си от инфлацията, но предвид увеличението на цените в последните две години те се ориентират към по-малък имот или сменят локацията, за да им стигнат парите, обясни Перфанова.

Пазарът на имоти в Европа в момента си търси равновесната точка и минава през колебания. Инвеститорите са нагласят към новите пазарни условия, сподели събеседникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай