Китайците изоставят Windows, преминават към Linux

Това с случва в резултат от икономическата война между САЩ и Китай

Китайците изоставят Windows, преминават към Linux | StandartNews.com

В резултат от икономическата война между САЩ и Китай се оказва, че в страната потребители, бизнеси и държавни институции масово преминават към използване на Linux, предаде Дир.бг.

Анализатори отбелязват, че в последните месеци ситуацията около пазара на операционни системи в Поднебесната империя е изключително динамична, като лесно се забелязва ръстът на най-популярните дистрибуции на операционната система с отворен код, за сметка на Windows.

Според официалните данни само за периода от март до април тази година делът на компютрите с Linux в Китай се е увеличил с 1,5%, докато делът на тези, използващи Windows, е спаднал с 2 процента. Прогнозите са, че това е само началото, като истинската промяна ще се случи в следващите три години.

Според някои специалисти за да се промени ситуацията напълно ще са необходими до 10 години, тъй като в момента в Китай близо 87% от компютърните системи работят с Windows, докато делът на Linux е само 0,6 процента. Apple със своята macOS се позиционира с около 10% от компютрите в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай