Китайци купуват "Пирели" за Е7,1 млрд.

Китайци купуват "Пирели" за Е7,1 млрд. | StandartNews.com

Един от символите на италианската промишленост преминава в китайски ръце. Китайската държавна корпорация China National Chemical Corp. (CNCC) ще купи контролния пакет акции на производителя на гуми "Пирели", съобщи в. "Файненшъл Таймс". Крупен акционер в европейската компания е "Роснефт". Стойността на сделката, която ще се осъществи на няколко етапа, се оценява на 7,1 млрд. евро.

Първо, CNCC ще купи холдинга Camfin, който притежава 26% от "Пирели", на цена от 15 евро за акция. Тази сделка се оценява на 1,8 млрд. евро. Следващият етап е създаването на нова холдингова компания, която си поставя за цел да изкупи намиращите се в обръщение акции на компанията за по 15 евро. През лятото на 2016 г. пък се планира делистването на "Пирели" от Миланската фондова борса, а в последващите 4 г. да се осъществи първично публично предлагане на новата компания, уточнява вестникът.

Марко Трончети Провера ще запази поста си на шеф на италианската компания, но ще отстъпи мястото си като председател на съвета на директорите на представителя на CNCC.

Сделката, която вече бе одобрена от акционерите на "Пирели", е най-новата в поредицата придобивания, които богати китайци правят в Италия, възползвайки се от слабото евро на фона на признаци, че Европа излиза от стагнация. Тя ще осигури на CNCC достъп до технологии за производство на луксозни гуми, които ще могат да се продават с висока печалба, а италианската компания пък ще получи достъп до огромния китайски пазар. "Файненшъл Таймс" уточнява, че това е най-големият задграничен инвестиционен проект за Китай от 2012 г. насам.

50% от холдинга Camfin, в който влиза "Пирели", принадлежи на "Роснефт" (придобиването на пакета акции за 552,7 млн. евро се осъществи миналата година). Другите 50% от са разпределени между италианските банки Intesa, UniCredit и инвестиционната Nuove Partecipazioni, която принадлежи на Провера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай