Китайският Алибаба

Идеята малките компании да намерят купувачи се превръща в бизнес за милиарди

Китайският Алибаба | StandartNews.com

Като учител по английски Джек Ма печели $12 месечно, сега има $19,5 млрд.

Американското сп. "Форбс" постави създателя на китайската търговска платформа Аlibaba Джак Ма на челно място в класацията на най-богатите хора в страната. За година състоянието на 50-годишния бивш учител по английски се е увеличило над два пъти и вече се оценява на рекордните за Китай 19,5 млрд. долара. Съществена роля за набъбването му изигра листването на компанията на борсата в Ню Йорк. Борсовият дебют на Alibaba през септември счупи и рекорда за най-голямо първично публично предлагане в САЩ - дружеството набра 21,8 млрд. долара от капиталовия пазар, като настоящата му пазарна капитализация е над $240 млрд. Аlibaba изпреварва по оборот гигантите Amazon и eBay, взети заедно. Как синът на скромни музиканти успя да направи бизнес за стотици милиарди долари?

"Нищо не разбирам от технологии". Човек с близо 20 млрд. в банковите си сметки може да си позволи открито да признава недостатъците си. Джак Ма е главното действащо лице в технологичната индустрия на Китай. Той е Марк Зукърбърг и Джеф Безос на целия Изток. Преди 16 г. създава търговската платформа Аlibaba, която свързва малкия и среден бизнес на Китай с международните потребители.

Миналата година продажбите на Alibaba и сайтът за електронна търговия Taobao бяха в размер на 170 млрд. долара - повече от Amazon и eBay, взети заедно. Alibaba Group контролира 80% от китайския пазар за е-търговия, доставя близо 60% от търговските пратки в страната и генерира 2% от БВП. Удивителното е, че тази доминация не е пределът на развитие. Само половината китайци имат достъп до интернет, а до 2020 г. местният пазар на е-търговия ще надмине тези в САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Япония, взети заедно. В близко бъдеще Alibaba може да стане първата компания в областта на електронната търговия с оборот над 1 трлн. долара годишно (само за 2013 г. приходите скочиха с 51%). Именно поради това инвеститорите я оценяван наравно с Amazon.

Джак Ма е от т.нар. self-made милионери. Спечелил е парите си благодарение на ината, след като преодолява не една загуба. Като тийнейджър често посещава хотел в провинциалното градче Ханджоу, където се сприятелява с туристи и учи английски език, по който е запален от дете. След няколко безуспешни опита да получи висше образование става учител по английски в местния университет и няколко години работи за по 12 долара месечно. Търговският и експортен бум в Китай в началото на 90-те г. му помага да открие собствено бюро за преводи. Така през 1995 г. той заминава по работа в САЩ и научава за съществуването на интернет. Това става второто му увлечение и след като се връща в родината си основава China Pages, аналог на Yellow Pages. Първата китайска интернет компания се оказва никому ненужна - нито на потребителите, нито на правителството, което бизнесменът иска да убеди в перспективността на мрежата, и скоро е затворена. Изпреварилият времето Ма е принуден да се върне на държавна работа и в следващите четири години работи в министерството на чуждестранната търговия и икономическото сътрудничество.

Всичко се променя през 1999 г., когато Ма случайно се среща със съоснователя на Yahoo! Джери Янг. Веднага след това заедно със 17 приятели в родния Ханджоу създава Alibaba в апартамента си. "Нашите мозъци са също толкова добри, колкото и американските - затова не се страхуваме да се конкурираме с тях. Ако сме добър екип и знаем, какво искаме да направим, всеки от нас ще може да победи десетки съперници", казва бизнесменът още в първата си реч, явно намеквайки за глобалните си планове. Ма обяснява по следния начин избора си на име за компанията. "Мислех си, че Алибаба е хубаво име. Бяхме на обяд и дойде сервитьорката. Попитах я: "Знаете ли за Алибаба?". Тя отговори положително. "Какво знаете?", поинтересувах се аз. "Алибаба и 40-те разбойника", бе отговорът й. И си казах, че това е името. После излязох на улицата и попитах 30 минувачи знаете ли за Алибаба. Хора от Индия, Германия, Япония, Китай, всички знаеха за Алибаба. Сезам, отвори се! Алибаба е мил, умен бизнесмен, помогнал на селото си. Името се произнася лесно и е прочуто по целия свят. Алибаба отваря Сезавм за малкия и средния бизнес на Китай. Вместо да копира западните аналози, Ма измисля своя бизнес схема: Alibaba трябва да помогне на малките и средните компании в Китай да намерят купувачи. Тя заработва и на следващото лято Ма привлича 25 млн. долара инвестиции и става първият китайски бизнесмен, попаднал на корицата на американското сп. "Форбс".

Сегашното положение на Alibaba нямаше да бъде такова без победата над eBay на домашния пазар. През 2003 г. най-големият сайт за е-търговия инвестира 150 млн. долара в развитие на своя китайски бизнес. До края на годината eBay доминира на пазара на сделките между обикновените потребители с дял от 85%. Точно в този момент Alibaba създава своя сайт за е-търговия - Taobao. "eBay е акула в океана, а Taobao - крокодил в Яндзъ. Ако се борим в океана, ще загубим. Но ако се борим в реката, ще победим", казва Ма преди старта на проекта. Той се осланя на интуицията си и на познаването на традициите и вкусовете на местните потребители. Сайтът предоставя много по-жив и персонифициран подход към е-търговията и освен това в първите 3 години трябва да остане безплатен за продавачите. Това му позволява постепенно да привлече потребители от eBay. През 2005 г. приходите им се изравняват и американската компания е готова да инвестира в конкурента. Ма обаче решава друго - продава 40% от Alibaba на
Yahoo! за умопомрачителните 1 млрд. долара, а получените средства влага в развитие на бизнеса (през 2012 г. Ма откупува обратно 20% от акциите). Към края на 2006 г. китайският Давид побеждава американския Голиат - делът на eBay на китайския пазар пада под 10% и компанията е принудена да закрие местния си офис.

Бизнесменът: Не мислете за пари, радвайте се на живота

Трудолюбието и парадоксалната скромност на Джак Ма са едва ли не основните му качества. Така например, 17-те му приятели, с които създава Alibaba, и които в основата си са негови ученици, получават дял в компанията, въпреки че не претендират за това. "Не мислете за пари, не мислете за това, как да печелите пари", съветва Джак Ма. "Постоянно си напомням, че сме родени не за да работим, а за да се наслаждаваме на живота", казва той. "30% от хората никога няма да ви повярват. Затова не позволявайте на колегите и сътрудниците ви да работят срещу вас. Вместо това, нека работят над обща цел", добавя Джак Ма. Според него бизнесменът трябва да бъде аполитичен - смесването на бизнеса с политиката се оказва взривоопасно. Въпреки начина, по който унищожи eBay в Китай, той не смята американската компания за враг. "Конкуренцията напомня шахмата. Ако загубиш, може да започнеш нова партия. Истинският бизнесмен няма врагове", казва Ма. Кредото му е добродушие и любов към работата. "Днес е гадно, утре ще бъде още по-лошо, но затова пък вдругиден всичко ще е прекрасно", обича да казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай