Китайската икономика с най-слаб растеж от 13 години насам

Китайската икономика с най-слаб растеж от 13 години насам | StandartNews.com

Увеличават се страховете, че икономическият растеж на Китай ще се забави още през второто тримесечие, след като данни, публикувани през уикенда, показаха неочаквана слабост във външната и вътрешна търговска дейност, коментира Bloomberg.

През последните седмици се увеличават доказателствата, че икономическият растеж на Китай бързо губи инерция, но премиерът Ли Кечианг се опита да успокои опасенията, заявявайки, че икономиката като цяло е стабилна и че растежът е в рамките на "сравнително висок и разумен обхват".

Китайската икономика нараства с най-бавния си темп от 13 години насам през 2012 г. и досега тази година икономически данни са изненада със показания спад, което доведе до предупреждения от някои анализатори, че страната може да пропусне своята цел за растеж от 7,5% за тази година.

"Растежът остава неубедителен и инерцията изглежда е загубила темпото през май", каза Лу Куйс, икономист в RBS. "В краткосрочен план прогнозите за растеж изглеждат рискови и може да се наложи да намалим нашата прогноза за растеж за 2013 г. от този момент нататък."

Износът е с най-ниският си годишен ръст от почти година, през май бе само 1%, и изложи по-реалистична картина на търговията. Това бе в следствие на акции от страна на органите срещу валутни спекулации, дегизирани като експортни сделки с цел да се заобиколи контрола върху капитала, които създадоха двуцифрено покачване в растежа на износа през всеки месец тази година.

През май, износът към Съединените щати и Европейския съюз, двете най-големи пазара за китайски стоки, намаля за трети пореден месец.

Вносът е спаднал с 0,3% спрямо очакванията за 6% растеж.

Обемът на внос на основни метали, включително мед и алуминий, падна с двуцифрени проценти. Вносът на въглища също рязко спадна.

"Търговските данни отразяват слабото местно и чуждестранно търсене, и е сигнал за по-бавно от очакваното възстановяване през второто тримесечие", каза Шен Лан, икономист в Standard Chartered Bank в Шанхай.

Проучване на правителството показа и спад на поръчките за износ през май, което показва, че перспективата остава мрачна.

Инфлацията, растежът на кредитите и инвестициите бяха под очакванията през май, докато фабричното производството и продажбите на дребно се покачиха с близо същото темпо, както през април.

Потребителската инфлация се забави до 2,1%, най-ниското ниво за последните три месеца, а производствените цени (PPI) паднаха с 2.9%, най-ниското от септември. Проучване на Reuters прогнозираше потребителската инфлация да спадне с 2,5%, а изкупните цени да се придвижат надолу с 2.5%.

"Инфлационните данни показаха, че икономическият растеж на Китай продължава да се забавя. Растежът през второто тримесечие е може би дори по-бавен от първото тримесечие. По-специално, PPI данните показаха много слабо търсене", каза Жиангуан Шен, главен икономист в Mizuho Securities Asia в Хонг Конг.

Данните на централната банка показват, че китайските банки са дали 667,4 милиарда юана ($ 109 милиарда) в нови кредити през май, което е под пазарните очаквания от 850 млрд. юана и по-слабо от 792,9-те милиарда юана през април.

Продажбите на дребно, инвестициите в дълготрайни активи, и индустриалното производство съответстват на очакванията, нараствайки с 12.9%, 20.4% и 9.2% спрямо година по-рано, съответно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай