Търговски данни засилиха опасенията за китайската икономика

Търговски данни засилиха опасенията за китайската икономика  | StandartNews.com

Износът на Китай регистрира най-ниската скорост на растеж от почти година през месец май, докато вносът неочаквано падна, показаха правителствени данни в събота, което подчертава опасенията, че нарастването на втората по големина икономика в света може да се забави отново през второто тримесечие, предаде Ройтерс.

Икономиката бързо губи инерцията на растеж, докато слабото вътрешно търсене не успява да компенсира летаргичните експортни продажби.

Последните данни по-точно отразяват мрачната действителност, пред която са изправени износителите в Китай.

"Търговските данни отразяват слабото вътрешно и чуждестранно търсене, и са сигнал за по-бавно от очакваното възстановяване през второто тримесечие", каза Шен Лан, икономист в Standard Chartered в Шанхай.

Данните за месец май за продажбите на дребно и промишленото производство, както и информация за  инвестициите и инфлацията, се очакват в неделя и може да хвърлят повече светлина за забавения растеж.

Износът се придвижи нагоре с 1 на сто през май, най-ниският растеж от юли миналата година, а средната прогноза в анкета на Ройтерс очакваше покачване от 7,3 на сто. Данните са още по-зле за вноса - те паднаха с 0,3 на сто спрямо очакванията за 6 процента покачване.

Търговският излишък е 20.4 милиарда щатски долара за месеца, в сравнение с пазарните очаквания за $ 19.3 милиарда.

Износът за САЩ падна с 1.6% през май, третият пореден месец на спад, а този за Европейския съюз, вторият най-важен пазар, падна с 9.7%, също трети пореден месец на спад.

През април износът на втората икономика в света бе отбелязал покачване от 14,7 процента в годишно изражение, достигайки 187.1 милиарда долара.

През месец май вносът е намалял с 0,3 на сто - до 162.3 милиарда долара, което е спад в сравнение с април, когато изненадващо бе регистрирано увеличение от 16,8 процента.

Въпреки това, отделни митнически данни показаха, че вносът на Китай на основни стоки е нараснал през май в сравнение с предходния месец, подпомогнат от по-ниски цени на световните пазари и сочещи към устойчиво търсене.

 

МВФ и ОИСР през последния месец намалиха прогнозите си за икономическия растеж на Китай през 2013 до 7.75% и 7.8%, респективно.

Годишният икономически растеж на Китай се е забавил до 7,7% през първото тримесечие от 7.9% през предходното тримесечие. Пълният годишен ръст от 7,8% през 2012 г. беше най-слабият от 1999 г. насам.

Въпреки това, китайските лидери са приели по-голяма толерантност към забавянете и вероятно ще позволят тримесечният растеж да падне до 7% преди задействането на икономически стимули.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай