Китай пита за гъмза и широка мелнишка лоза

Китай пита за гъмза и широка мелнишка лоза | StandartNews.com

Велико Търново. На 26 февруари ще бъде разписана Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, на стойност 260 милиона лева, каза министърът на земеделието Димитър Греков. Той заряза лозята в масива на град Сухиндол заедно с кмета Пламен Чернев. Набирането на бенефициенти по програмата ще започне през месец март и ще има четири мерки. В програмата са заложени повече пари и за реклама, за да се търсят нови пазари на които още не сме пробили.

 

Китай се интересува от нашите вина, но за да стъпим трайно на техният пазар трябва още по-силна реклама, стана ясно от думите на министъра. В министерството вече са проведени няколко срещи с китайски бизнесмени, за да успеят българските фирми да реализират продукцията си там. Според Греков българските фирми трябва започнат да изнасят изравнени партиди през цялата година, като начало по 50 - 100 000 литра, а не малки количества еднократно. ''Това е въпрос на търговски договаряния и Министерство на земеделието не се ангажира. Ние само създаваме условия за това и ще работим за това този сектор да се развива", заяви министърът.

 

През 2012 година страната ни е изнесла 60 милиона литра вино, а през 2013 г. – 137 милиона литра. Руски, китайски и френски инвеститори са вложили парите си в лозарство в Ломския и Варненския регион. „Българското вино има балансиран характер и състав от органични киселини, което го прави търсено в цял свят. То има изключително много награди и въпреки това се нуждае от реклама. Затова и в тази програма сме отделили средства за това", каза министър Греков.

 

В програмата е отделено особено място на малките винарни, които правят бутикови вина. Целта е да се даде възможност за заетост на населението в райони, които са типично винарски и искат да произвеждат дори и малки количества качествено вино.

 

Министерството разработва и програма, която ще цели съхраняване на типичния за България генофонд от местни сортове грозде, като гъмзата и широка мелнишка лоза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай