Китай най-печеливш от петролната война

Попълни евтино резервоарите си

Китай най-печеливш от петролната война | StandartNews.com

 

Двама се карат, трети печели. Това се случва при всяка война, не прави изключение и петролната. Докато Саудитска Арабия и Русия се караха за квотите за ограничение на добива и всяка от тях претърпя милиарди загуби, оказа се, че Китай е понесъл несгодите от спрените заводи и магадини заради пандемията от коронавирус, откъдето той плъзна по света, но в същото време че спечелил в дългосрочен план милиарди от невиждано ниските цени на петрола. Попълнил е рекордно резервите си, съобщи Reuters.

За първото тримесечие дневно Китай е внасял рекордните 10,2 милиона барела дневно, почти двойно в сравнение с миналата година. За този период добивът в страната е бил по 3,8 милиона барела, а преработката в „китайските чайници“ е била 12 милиона барела. Това ознавача, че 2 милиона са отивали дневно в резервоарите.

Пекин остава най-големия вносител на петрол в света. Сумарно, със своите 14 милиона барела в денонощие потреблението е сравнимо с това на Великобритания, Германия, Испания, Италия, Франция, Южна Корея и Япония взети заедно. Недостатъчният брой хранилища по света беше и главната причина за срива на цените от началото на година. Единствената страна, която може да се позволи увеличаване на запасите е Китай, която разполага с огромни обеми.

През април страната има намерение да увеличи още вноса по море поне с 550 000 барела дневно.

От 1 май влиза в сила новата сделка за петрола, според която добива в страните отОПЕК+ се намалява с 9,7 милиона барела за денонощие.

Преди малко стана ясно, че цените на петрола паднаха по рекордно ниско ниво, а майските фючърси за американския сорт WTI са 11 долара за барел на Лондонската борса. Такива стойности не са отбелязвани от началото на борсовата търговия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай