Кирил Ананиев: Инфлацията ще изяде социалното в Бюджет 2022

ЕС трябва да изгради механизъм за подкрепа на засегнатите от конфликта в Украйна страни

Кирил Ананиев: Инфлацията ще изяде социалното в Бюджет 2022 | StandartNews.com

Бившият финансов министър Кирил Ананиев смята, че току-що одобреният Бюджет 2022 не може да удовлетвори нито гражданите, нито бизнеса. "Категорично инфлацията още следващия месец ще бъде над 10%. В Европа в момента инфлацията е по ниска с 3-4 процента от България", каза Ананиев в интервю за НоваНюз.

"Необходима е оптимизация, нужна е малка и ефективна администрация, но новото правителство няма капацитет да постигне тази цел", смята той.

За нарастването на дълга финансистът смята, че расте твърде бързо и за разлика от други страни ние нямам способност и възможности да го покриваме с добра скорост.

Кирил Ананиев заяви още, че тази коалиция е много сложна и трудно се постигат общи становища, което важи и за бюджета.

"Диференцирани ставки за ДДС могат да се въведат, но не за всичко. ГЕРБ смята, че това може да стане за хранителните продукти от "малката кошница", както и за енергията", каза той.

"Управляващите наричат този бюджет социален, но не се отчита, че инфлацията ще изяде всички предвидени средства за подпомагане на гражданите и бизнеса", отбеляза Кирил Ананиев.

За него ЕС трябва да изгради механизъм за подкрепа на засегнатите от конфликта между Русия и Украйна страни.

По-строги санкциите срещу Русия вече са неизбежни. Сега те трябва да са много по-решителни. Изваждането от системата SWIFT е разумен ход, ограничават се банковите услуги, персонално се налагат санкции, смята Кирил Ананиев.

"По този начин Русия ще има редица ограничения за държавата и за икономиката. Това ще даде отражение и върху страните от ЕС и България", потвърди той.

Ананиев заяви още, че стокообменът ни с Русия е предимно енергийни източници. Той не смята, че Руската федерация ще си позволи спре газа през "Турски поток".

Според него е било голяма грешка от страна на правителството да продава в този момент газ на Румъния от Чирен.

Кирил Ананиев е убеден, че разнопосочни декларации от България по ситуацията с Украйна не представят страната ни в добра светлина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай