Кинтекс съди бившия си директор за рекордна сума

Искът е за причинени вреди от дейността му

Кинтекс съди бившия си директор за рекордна сума | StandartNews.com

"Кинтекс" внесе осъдителен иск срещу бившия изпълнителен директор на дружеството Александър Михайлов, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Искът е на стойност 920 721,12 лв. и е за причинени вреди от дейността му като член на Съвета на директорите и изпълнителен директор. Михайлов е заплатил с тях два пъти за една и съща дейност.

Александър Михайлов бе начело на "Кинтекс" от 27 октомври 2021 г. до 10 май 2022 г., когато бе отстранен от поста.

В съобщението се припомня, че още през юни ръководството на Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата за щетите, причинени на "Кинтекс" от уволнения директор. Тогава новото ръководство на дружеството направи ревизия на всички договори, сключени от него.

Установено бе, че без решение на Съвета на директорите и без разрешение от ДКК, Михайлов е сключил договор и е изплатил сумата на посредник за услуга, за която фирмата вече е имала абсолютно същия сключен договор.

Преди месец - на 11 юни, ръководството на ДКК сезира прокуратурата за щети, причинени на "Кинтекс" от Александър Михайлов. След ревизия на договорите, сключени от уволнения директор, било установено, че без решение на Съвета на директорите и без разрешение от ДКК, Михайлов е сключил договор и е изплатил 528 000 щатски долара с посредник за услуга, за която вече фирмата е имала сключен договор.

По-рано с.м. ръководствата на ДКК и "Кинтекс" обявиха на съвместна пресконференция и за серия други нарушения на Михайлов, разкрити от новото ръководство на дружеството.

"Всички сключвани договори за последните шест месеца не са докладвани в Съвета на директорите. Следва извода, че бившият изпълнителен директор Александър Михайлов е управлявал дружеството еднолично, не е спазвал правилата нито на устава на "Кинтекс", нито за правилата за работа на Съвета на директорите. Той не е уведомявал и ръководството на ДКК за сключваните договори", обясни тогава изпълнителният директор на ДКК Смиляна Нитова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай