Кибер инцидентите са риск номер 1 за бизнеса

Климатичните промени и недостигът на квалифицирана работна ръка са заплахите, които са се покачили най-много в класацията на Алианц Бизнес Барометър

Кибер инцидентите са риск номер 1 за бизнеса | StandartNews.com

Кибер инцидентите стават риск номер 1 за бизнеса през 2019 г.

Това става ясно от проучване на Алианц Бизнес Барометър. Осмото му издание е публикувано от Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

В него се посочва, че за пръв път кибер рискът става водещ в световен мащаб, наравно с непредвиденото прекъсване на бизнес дейността.

Проучването  измерва най-големите заплахи за компаниите света. В тазгодишната анкета се включи рекордният брой от 2415 експерти от 86 държави, които допринесоха за идентифицирането на топ бизнес рисковете в световен мащаб.

Основните заключения, до които достига Алианц Риск Барометър 2019, сочат, че през тази година сценариите за прекъсване на бизнес дейността (business interruption, BI) стават все по-разнообразни и сложни, а загубите от подобни събития се увеличават. След кибер инцидентите следват пожарите и природните бедствия като причини за прекъсване на бизнеса.

Увеличават се и заплахите от кибер атаки на хакер групи, асоциирани с конкретни държави. Расте и вероятността от увеличаване на съдебните спорове при случаи на нарушение сигурността на данни и информация.

Климатичните промени и недостигът на квалифицирана работна ръка са рисковете, които са се покачили най-много в класацията спрямо резултатите от миналогодишното проучване.

В контекста на изминалите скандали за изтичане на данни, нарушения на правилата за сигурност в интернет и въвеждането на нови мерки за защита на личните данни в ЕС, кибер рискът е посочен за основното притеснение на бизнеса през 2019-а, а и в бъдеще. Според Алианц Риск Барометър кибер инцидентите и непредвиденото прекъсване на бизнес дейността са посочени за най-сериозните бизнес рискове на глобално ниво (37% от отговорилите).

Изменението на климата (на 8-о място, 13% от отговорилите) и недостигът на квалифицирана работна ръка (на 10-о място, 9% от отговорилите) са рисковете, които са се покачили най-много в световен мащаб спрямо предходната класация. В същото време с всяка година компаниите стават все по-обезпокоени по отношение на промените в законите и регулациите (на 4-то място, 27% от отговорилите), които биха могли да доведат до резултати като Brexit, търговски войни и нови митнически тарифи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай