Харчим повече за развлечения въпреки бюджетните ни ограничения

51% от потребителите глобално все още дават приоритет на разходите в тези области

Харчим повече за развлечения въпреки бюджетните ни ограничения | StandartNews.com
  • Икономическата криза ни прави по-съзнателни в планирането на личните финанси, но инвестицията в пътувания и забавления все пак взима превес, сочи проучване изпълнено от Sapio Research по заявка на Paysafe

Проучване, поръчано от Paysafe („Пейсейф“) - водеща платформа за разплащания - потребителското търсене на услуги като пътувания, развлечения и други забавления остава голямо въпреки по-високите разходи за живот.

Тазгодишното издание на доклада на компанията показва, че 51% от потребителите глобално все още дават приоритет на разходите в тези области пред други лични разноски.

Въпреки голямото значение на това да се забавляваме и да си почиваме активно, в условията на икономическа криза за много потребители съобразяването с бюджета е на първо място. В България 39% от респондентите споделят, че биха се отказали от някои покупки поради по-строги бюджетни ограничения. За сравнение, в Обединеното Кралство това биха направили 47% от потребителите, в Германия - 36%, в Австрия - 34%, а в Италия - 40%.

"Изгубени в трансакциите“ показва, че забавленията са от първостепенно значение за потребителите - независимо дали става въпрос за това къде искат да похарчат трудно спечелените си пари или как заплащат за основни стоки. Никога не е било по-важно за онлайн бизнесите да гарантират, че техните методи за разплащане предоставят безпроблемно ползване от клиентите." сподели Иван Петров, SVP Consumer Technology в Paysafe.

Над две трети от анкетираните българи предпочитат да правят покупки по време на сезонни разпродажби или намаления като например “Черен петък” (67 %) и други. Същото е съотношението при потребителите в Англия (67%) и Италия (67%), а пък в Австрия и Германия, съответно - 65% и 62%.

По отношение на начините на плащане в глобален мащаб, 55% от анкетираните смятат, че мобилните портфейли като Apple Pay и Google Pay ще заменят напълно дебитните и кредитните карти през следващите 10 години. Това казват и 53% от българите, които не се притесняват да излизат от дома си без физически портфейл и да разчитат на мобилния си такъв, за да плащат за ежедневните си покупки.

Независимо от тази нарастваща тенденция, дебитните карти остават най-популярния метод за плащане. В България 60% от респондентите използват дебитна карта при поръчка на храна за вкъщи, 62% заплащат с карта настаняване в хотел, а 58% купуват билети за далечни пътувания или резервират своята ваканция с карта.

За посочените услуги едва 6-7%  от българите използват дигитални портфейли, което е близо до глобалното предпочитание между 7-10%. За сравнение, в Италия и Германия потребителите много по-често използват дигитални портфейли при пазаруване на храна за вкъщи (Германия – 24%, Италия -18%), за престой в хотел (Германия – 14%, Италия - 15%) и закупуване на билети за далечни пътувания (Германия – 13%, Италия -16%).

Проучването е проведено от Sapio Research по поръчка на Paysafe през април 2023 г. сред 14 515 потребители от Великобритания, САЩ, Канада, Германия, Австрия, България, Италия, Перу, Чили и Бразилия, Мексико, Колумбия, Аржентина и Еквадор и проследява нагласите на респондентите към различни методи на разплащане. 1000 от респондентите са от България.

Paysafe е водеща платформа за разплащания с богат опит в обслужването на търговци и потребители в глобалния развлекателен сектор. Основната цел на компанията е търговци и потребители да се свързват и осъществяват трансакции безпроблемно, благодарение на водещи за индустрията продукти в сферата на обработването на плащания, дигитални портфейли и онлайн кешови услуги. С над 25 години опит в областта на дигиталните разплащания, годишен обем на трансакциите от над 130 милиарда долара през 2022 г. и приблизително 3 300 служители в 12+ световни локации, Paysafe свързва бизнеси и потребители чрез 250 платежни метода в повече от 40 валути по целия свят. Решенията на Paysafe, предоставяни чрез интегрирана платформа, са насочени към трансакциите през мобилни устройства, аналитични данни в реално време и интеграция между плащанията в търговските обекти и онлайн плащанията.

Най-големият офис на Paysafe в света е в София с над 1300 служители, работещи в различни направления – продуктови и софтуерни разработки, обслужване на клиенти, риск мениджмънт, счетоводство и контрол, ИТ обслужване и други.

Вижте повече на www.paysafe.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай