Хампарцумян очерта злокобен сценарий за руснаците и бизнеса

Възстановяването на доверието в бизнеса се случва трудно и е дълго

Хампарцумян очерта злокобен сценарий за руснаците и бизнеса | StandartNews.com

Незапомнени по мащабите си финансови санкции бяха наложени от западните държави към Русия. Москва обаче предприе контрамерки, като задължи всички търговски операции да се извършват с рубли.

"Решението да се търгува само с рубли е още едно затруднение за търговия с Русия. Рублите в един момент ще бъдат обезценени. Богатите руснаци ще могат да ходят по курорти, но репутацията им ще бъде сериозно пострадала. Те ще бъдат стигматизирани, това не е непременно справедливо отношение ", коментира пред НоваНюз банкерът Левон Хампарцумян.

"Държавите не фалират, фалира населението, но няма да има растеж, държавата ще е по-затворена в себе си. Възстановяването на доверието в бизнеса се случва трудно и е дълго", допълни той.

"Българските фирми, които зависят само от Русия, ще имат големи затруднения, може и да престанат да работят с тях", прогнозира финансистът.

"Всичко води до сериозни икономически затруднения за Русия, трудно ще се прави бизнес, желаещите ще намалеят. Тези, които не харесват Путин в Русия, все още ще могат да напуснат и ще го направят, а това е и начин режимът да се освободи от тях", смята Левон Хампарцумян.

"Блокирането на резервите на Централната банка на Русия ще предизвика ликвидни затруднения, те притежават тези пари, но не могат да оперират с тях, това е по-тежко от спирането на SWIFT", заяви експертът.

За ситуацията в България Хампхарцумян заяви, че ще има висока инфлация, високи цени на горивата, но надеждата му е това да не е за прекалено дълго. "Трябва да се пренареди икономиката и системите за производство и доставка, за да са по-устойчиви фирмите и бизнеса на непредвидени промени", смята банкерът.

Финансисистът се надява инфлацията да не мине 15%, а да бъде средно между 5% и 6% за по дълго време.

"Ще трябва да харчим повече за отбрана. Буфери в бюджета има, няма опасност за валутния борд. По време на война бюджетната стабилност е желателна, но не задължителна, ще трябва да се оправяме с проблемите. Годината вече е тежка, защото има много неопределености. Ние трябва да сме по-категорични в позициите си, не бива да се докарваме отново да сме против всички", заключи Левон Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай