Събота,

Хампарцумян каза какво да правим с парите си

От: СТАНДАРТ -
Хампарцумян каза какво да правим с парите си
A
A
A

Технически операцията бе блестяща. Оценката за изтегления за първи път от 2016 г. външен дълг даде топ банкерът Левон Хампарцумян в тв интервю. България Бусна облигации за 5 милиарда на най-ниската възможна лихва в ЕС.

Това, което е важно за мен, е как ще изхарчим парите. Засега те са взети да се създават буфери в едно несигурно време. Това има същия смисъл на ниво държава. Как държавата харчи тези пари – с какъв мандат, за какво. Това предстои да научим. Благоразумното изхарчените пари ще доведат до нещо повече, коментира Левон Хампарцумян.

Кризата с коронавируса не удари директно банковата система. Тя е стабилна, засега не се очертава ръст на лихвите по кредитите, сочи анализът на банкера за последствията от коронакризата върху парите у нас и по света.

"Предишната криза беше основно криза на ликвидността и на недоверието между банките и липсата на достатъчно капитал в самите банки. За десет години тези неща се поправиха по такъв начин, че банковата система и финансовата система на света да бъдат по-устойчиви на шокове, дори някои непредвидими шокове, каза Хампарцумян. И допълни: „Така че днес в България и по света банките са в много по-добро здраве, отколкото в предишната криза.''. Той е категоричен, че най-доброто и най-сигурното място да си държим парите са банките и спестяванията от 57 млрд. доказват това.

В същото време обаче лихвите на депозитите паднаха до 0%.

Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо. Иначе какъв е стимулът на един предприемач да си влага парите, да рискува, да не спи, ако може просто да сложи един депозит и да си живее от него, посочи банкерът.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички