КЕВР реши: Цената на парното пада от 1 април

КЕВР реши: Цената на парното пада от 1 април | StandartNews.com

Цената на парното пада, заради спад в цената на природния газ. Битовите потребители ще могат да излязат на свободния енергиен пазар и да сменят доставчика си на електроенергия от 1 април. Това решиха от КЕВР на своето редовно заседание.

Цената на парното в София ще падне с 5,64%, в Пловдив - 0.17%. В Плевен топлото ще поевтинее с още 9%. За Бургас поевтиняването ще е 4.3%, за Варна - 5%, за Търново - 0.53%. В Разград и Видин топлото ще е по-евтино с 11%.

„Предвидено е за всички топлофикации намаляване на цената с различен процент, заради различната технология и различната производствена мощност", уточниха от КЕВР.

Цената на природния газ за второто тримесечие на 2016 г. ще бъде 312 лв. на 1000 куб. метра, обясни Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране пред журналисти след края на закритото заседание във връзка с цените на електроенергията, топлинната енергия и природния газ за следващото тримесечие.

Намалението на цената на газта и достигането на цена от 312 лева за 1000 куб/м дава нови перспективи пред българската индустрия и засилва нейната конкурентоспособност, уточни Иванов.

„По отношение на топлофикационните дружества и топлинната енергия КЕВР реши да има сериозно намаление на цената на високоефективната енергия, произведена по комбинaтивен начин", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай