Катарски фонд дава рамо на малки фирми

Търсят трети партньор за скоростната отсечка Русе-Свиленград

Катарски фонд дава рамо на малки фирми | StandartNews.com

София. Фонд с катарски капитал ще подпомага малките и средните предприятия в България, каза вицепремиерът Даниела Бобева. През следващата година започват преговори с "Катар холдинг", който предлага съвместно с Българска банка за развитие да създаде инвестиционен фонд, който да подпомага малките и средните предприятия, предимно износители.

Такива фондове на катарския холдинг работят в Италия, Гърция и Франция. Арабската страна все още има интерес към изграждането на скоростния път между Русе и Свиленград, но настоява в проекта да бъде включена и трета държава, обясни Бобева. Интерес беше заявила Турция, но съседите ни се отказаха от проекта, след като не беше одобрен предложеният от тях маршрут на трасето. През 2014 г. ще стартира нова процедура за избор на консултант, който да изготви система за плащане на тол такси, каза Бобева. Очаква се камионите да плащат тол такси от 2016 г.

Във връзка с провалилата се през юли тази година процедура за избор на консултант Бобева заяви, че ще се промени създаденото от предишните управляващи техническо задание в обществената поръчка, тъй като то "създавало предпоставки за избор на кандидата с най-скъпа оферта". Бобева обясни още, че страната ни няма да поема финансови ангажименти в проекта "Дестинация Рила", в който се очаква френски компании да вложат 550 млн. евро. За 2014 г. в бюджета са предвидени 21,5 млн. лв. за сектор туризъм, от които 14 млн. лв. са предвидени за реклама на страната ни като дестинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай