Каролев: Държавата фалира без новия заем

Каролев: Държавата фалира без новия заем | StandartNews.com

„Държавата ще фалира, ако новият дълг не се гласува", каза икономистът Владимир Каролев по Нова ТВ. Според него новият заем в размер на 16 млрд. лева ще бъде ратифициран от Народното събрание, въпреки разгорещените дебати.

Той допълни, че страната ни вече 7 години живее на дефицит - приходите в бюджета са по-малко от разходите, затова разликата няма от какво да се покрие, освен с нов дълг. "Затова няма никакво съмнение, че парламентът ще подкрепи Горанов, след като стана ясно, че той е отговорил на всичките им въпроси", защити тезата си Каролев.

„Това е истина, която малко хора искат да разберат, в това число и професори по икономика като Румен Гечев, които напоследък наговориха куп глупости", каза още икономистът.

Той отново обясни, че 12 милиарда лева от дълга ще отидат за рефинансиране на стар дълг, а останалите - за дефицити. Той изтъкна, че всяка година бюджетът изисква 3-годишна рамка.

Финансистът Стоян Александров също потвърди тезата, аргументирайки се със Закона за публичните финанси, който "заставя" правителството да приеме бюджетна прогноза. Тази година, когато разглеждаха Бюджет 2015, те обсъждаха прогноза за 2015-2017 г. Александров припомни, че за тази година предвиденият дефицит е 3%, за следващата - 2,5%, а за 2017г. той да достигне 2%.

„Благоприятното сега е, че лихвените нива в световен мащаб са на исторически ниски нива. Ако политиците решат да направят бюджет с излишък, ще имаме намаляване на дълга, няма да го увеличаваме", коментира още Александров.

„Факт е, че Горанов направи пиар грешка, той не обиколи парламентарните групи и не им обясни точно за какво става въпрос. Не каза какво е записано в Договора за мостовия заем от декември миналата година, едва сега това се вади на светло", посочи Каролев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай