Капаните на Черния петък  и Дигиталния понеделник

"Кухи" сайтове зарибяват с големи намаления и доставка до 60 дни, пазете се от дългосрочни договори, които не позволяват да се върне стоката до 14 дни

Капаните на Черния петък  и Дигиталния понеделник | StandartNews.com

Днес е големият ден за всички шопинг маниаци по света. Търговците от месец зарибяват с реклами за нечувани намаления на "Черния петък", когато милиони клиенти ще атакуват магазините от ранни зори. Традицията се заражда в САЩ, като това е първият петък след Деня на благодарността. В България "Черният петък" е едно от най-важните събития за пазаруване през годината, показва проучване на black-Friday Global. Над 60% от анкетираните очакват намаленията, а 43% от българите ще дебнат за намалени стоки. Тези цифри изглеждат много апетитни за търговците, защото огромното търсене обещава големи печалби. Затова те по всякакъв начин се опитват да разширят периметъра на "Черния петък". Така все по-голяма скорост набира пазаруването онлайн през уикенда след големия ден на намаленията - т. нар. "Дигитален понеделник", пише Tavex, цитирана от dir.bg.
Най-големият ръст на заинтересовани купувачи както у нас, така и в ЕС и САЩ, се наблюдава в покупките онлайн. Над 20% от нашенците гледат за отстъпки не само по магазините, но и в интернет. Cyber Monday (Дигитален понеделник) e реализирал 6.59 милиарда долара през 2017 в сравнение с 2.65 милиарда през 2015. В Европа този Понеделник се е превърнал в дигитална седмица и продължава от последния понеделник на ноември до края на месеца. 
Но внимавайте - ловът на промоции крие капани, предупреждават контролните органи.  
Една от често срещаните нелоялни практики е да бъдеш обвързан с неизгоден договор, който е дългосрочен. За това предупреди Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите /КЗП/. Той препоръчва да се четат внимателно условията, защото има търговци, които се опитват да ограничат някои от дадените по закон права на потребителите - на рекламация в случай на дефект или на отказ от онлайн покупка в 14-дневния срок.
По думите на директора на Европейския потребителски център в България Игнат Арсенов, да върнеш една стока в 14-дневен срок, да направиш рекламация и да се възползваш от гаранцията, в случай че стоката се развали, са права, които имаме почти във всички случаи при пазаруване онлайн. Изключение правят малък кръг от стоки, като храна, бельо, резервация на хотел или самолетен билет, пише investor.bg.
Арсенов съветва да проверяваме внимателно от кой сайт пазаруваме и дали в него има контакти за обратна връзка, защото понякога се оказва, че интернет страницата е фалшива.
„Ако сайтът е в рамките на ЕС, от Европейския потребителски център можем безплатно да съдействаме. Ако сайтът е извън ЕС обаче, тогава положението става доста по-сложно.  Но потребителите имат няколко опции. Първо, трябва да се свържат с търговеца и да изискат да им върне парите. Ако не получат отговор или не могат да се свържат, но са платили с кредитна карта, да се обърнат към банката издател, като оспорят плащането. За тази цел е добре да пазят всички документи за покупката“, казва Асенов.
Антимафиотите също предупредиха за измамни сайтове, рекламиращи големи отстъпки за „Черния петък”. Ментетата популяризират дейността си чрез Facebook, уточняват от ГДБОП. Основен белег, че става дума за измама, са наскоро регистрираните интернет страници. Историята на всеки сайт лесно може да бъде проверена чрез източници в мрежата, като например www.centralops.net.
Освен за сайтове, предлагащи несъществуваща стока, потребителите трябва да внимават и за такива, които продават фалшификати, или т. нар. реплики на световно известни марки облекла и устройства.
“Кухите” сайтове, представляващи една “гола” интернет страница /липсва реален търговец, склад, дейност/, която е рекламирана на много места, имат доста къс живот - около месец, два. През този период киберпрестъпниците създават широка рекламна кампания - чрез банери в други сайтове и реклами в социални медии. Във фалшивите сайтове обикновено за високите отстъпки има поле с пояснение, че ниските цени се дължат на дългия период на доставка - над 40-50 дни. Така киберпрестъпниците успокояват жертвите си. След като “кухата” страница събере финансови средства от “покупки”, тя бива изтрита. Седмици след това пазарувалите започват да очакват “закупените” стоки и когато не получат доставка разбират, че са измамени. 
Според статистиката на специализирания отдел “Киберпрестъпност” при ГДБОП, броят на измамните сайтове нараства над 10 пъти преди големи празници, каквито са и предстоящите.
Финансовите средства за мнимите покупки на жертвите обикновено постъпват в банкови сметки в Китай и на други континенти, което силно затруднява тяхното възстановяване. В тази връзка от ГДБОП съветват след покупка клиентите да проверят къде точно са получени техните средства и ако се усъмнят, да поискат отмяна на финансовата транзакция в разумни срокове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай