Канадци ще изграждат новия цинков завод в Кърджали

Канадци ще изграждат  новия цинков завод в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Приключи заключителният етап на конкурса по избор на главен изпълнител за изграждане на цинковото производство в Кърджали. На 31 октомври между „Хармони 2012" ЕООД – възложител по проекта и канадската компания SNC Lavalin беше подписан договор за цялостното модернизиране и реконструкция на "Ново цинково производство" в Кърджали. Инвестицията ще бъде една от най-големите за областта от десетилетия насам. Очаква се постепенно разкриване на много нови работни места и допълнителни възможности за реализация за младите специалисти в региона, съобщават от фирма „Хармони 2012" ЕООД., новият собственик на ОЦК Кърджали след като спечели търгове за мощности на металургичния комбинат.

Избраната SNC Lavalin е най-голямата компания за инженеринг и строителство в Канада, специализирана в областта на металургията и добивната промишленост. Дружеството има натрупан завиден опит в много национални и международни проекти, свързани с изграждане и модернизация на мощности за производство на цинк. Като конкретни примери могат да бъдат посочени: Prairie Creek Mine Project, Northwest Territories, Канада през 2008 г. с възложител Canadian Zinc Corporation, Brunswick Smelter Expansion, New Brunswick през 2011 с възложител Xstrata Zinc Canada и др.

„Първият етап на проекта приключи успешно. Благодаря на всички участници в преговорите – на работните екипи, експертите, PNL и другите консултанти, които свършиха огромна по обем и количество работа. Уточнени бяха много технически аспекти, детайли, дейности и срокове, но това е едва началото", коментира Иван Елкин – управител на „Хармони 2012".

По думите му предстои дълъг път за цялостното преустройство и модернизация на цинковото производство, включващо мащабна реконструкция на производствените сгради, цялостна подмяна на машините и съоръженията и изграждането на модерно структурно определящо предприятие за производство на цинк, както в страната, така и на Балканския полуостров.

„Новото цинково производство ще отговаря на всички норми за опазване на околната среда, въздуха, почвата и водите. За постигането на тези цели нашият екип ще разчита както на професионализма на колегите ни от SNC при съвместната ни дейност, така и на сътрудничеството ни с държавната и с общинската администрация, с които до момента работим в много добър синхрон", подчертава още управителят на „Хармони 2012" Иван Елкин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай