Калфин срази преговорите с "Газпром"

Не се вижда конструктивна идея, около която може да се събере бъдещо управление, смята експертът

Калфин срази преговорите с "Газпром" | StandartNews.com

Ивайло Калфин, директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, коментира в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS, че социалната политика през последната година трябва да се включи в по-общия аспект въобще какво се случва в последните 3-4 години. „А то е политическа нестабилност в България. Да говорим за някаква нова социална политика не е сериозно. Имаше някои промени и повишаване на доходите, но инфлацията „изяде” това повишаване”.

Тегленето на дълг не е проблем, каза Калфин, ако е в разумни граници. „И като теглим дълг, трябва да държим сметка, че вчера Европейската централна банка увеличи, и то значително, безпрецедентно, лихвите. Тоест, тегленето на всякакъв нов дълг означава вместо да отиват средства съм икономиката, да отиват за плащане на лихви. Но, иначе, по принцип, дългове се взимат в трудни периоди, за да се омекоти положението. Не е фатално взимането на дълг. Проблемът е как се харчат парите”, обясни той.

„Ако погледнем какво се случва в другите страни, основната несигурност в момента идва от цените на природния газ. За да се намали тази несигурност, се пълнят хранилищата. И към миналата седмица хранилищата средно в европейските страни бяха пълни над 85%. В България е много по-малко, някъде около 60%. Преговорите с  „Газпром” няма да доведат до потичане на евтин газ към България. Така че, това не е решението и е очевидно, че трябва да търсим решение в други посоки”, каза Калфин.

По отношение на предстоящите избори, експертът смята, че кампанията на всички основни политически партии е насочена към това да се обвиняват другите и по този начин не се вижда конструктивна идея, около която може да се събере бъдещо управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай