Какво поскъпва повече от златото?

Уранът нагоре с 31 процента

Какво поскъпва повече от златото? | StandartNews.com

 

Повечето стоки понасят тежък удар заради кризата с коронавируса Covid-19. Това обаче не се отнася за цените на урана, пише Bloomberg.

Радиоактивният метал, който се прилага в енергетиката, поскъпва с 31% тази година, което го превръща в най-добре представящата се стока в света. Ръстът е стимулиран от спирането на работата в мините за добив на уран заради социалната изолация и икономическата блокада. Това доведе до спад на производството с над една трета на фона на относително стабилното търсене от електроцентралите, пише в коментар инвестор.бг.

Въпреки че търсенето на енергия, включително ядрена, намалява заради пандемията, много ядрени електроцентрали продължават да работят. Все пак инсталациите, работещи с въглища и газ, са по-лесни за включване и изключване от ядрените съоръжения дори ако търсенето на електроенергия намалява, коментира Ник Пикард, портфолио мениджър в Horizons ETFs.

Урановата промишленост изпадна в затруднение след ядрената авария във Фукушима, Япония, заради земетресението и последвалото цунами. Това доведе до затварянето на повечето ядрени реактори в Страната на изгряващото слънце и до преосмисляне на ядрената енергетика в целия свят, посочва информационната агенция. Това превключване доведе до силен ръст на запасите от уран в складовете, което срина цените със 75% спрямо максимумите, достигнати през 2011 г.

В отговор на ниските цени два индустриални гиганта - Kazatomprom и Cameco Corp., през последните три години ограничават добивите, за да намалят глобалното пренасищане. Кризата с Covid-19 ускори този процес.

Kazatomprom, най-големият производител на уран, обяви по-рано през април, че намалява оперативните дейности на своите уранови мини в Казахстан за около три месеца. Cameco допълнително намали производството в Cigar Lake в Канада, най-голямата в света мина за уран, за неопределено време.

Спиранията в последните три седмици свиха световното производство с 35%, според анализатора от Cantor Fitzgerald Майк Козак.

Фючърсите на урана, търгувани на Нюйоркската стокова борса, поскъпват с 36% от средата на март до 32,5 долара за 1 паунд (малко над 450 г). Акциите и борсово търгуваните ETF-и последваха ралито. Книжата на Cameco, Uranium Participation Corp., North Shore Global Uranium Mining ETF и Horizons Global Uranium Index ETF поскъпват с по поне 50% от дъната, отчетени през март.

Увеличенията могат да бъдат устойчиви. Настоящият сценарий има потенциал да се превърне в „повратна точка на 10-годишния мечи пазар“, казва анализаторът на Scotiabank Орест Уоукодоу в бележка от 13 април.

Подхранването на ралито на цените на урана демонстрира страха от възможността да бъде осигурено бъдещото снабдяване. Компаниите обикновено държат запас за 1,5 – 5 години като хеджиране срещу логистични трудности. Съвсем наскоро ядрените предприятия, най-големите клиенти, успяха да допълнят инвентара си от излишните запаси, натрупани по целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай