Какво ни чака през 2023? Гореща прогноза за инфлацията

Данни на зимната икономическа прогноза на Европейската комисия

Какво ни чака през 2023? Гореща прогноза за инфлацията | StandartNews.com

Инфлацията по хармонизирания индекс на потребителските цени в България ще спадне от 13 на сто през 2022 г. до 7,8 на сто през 2023-та заради по-ниските цени на енергията. Това сочат данните на зимната икономическа прогноза на Европейската комисия за тази година, предаде Нова. Догодина пък общата инфлация ще спадне до 4 на сто заради очакваното понижение на динамиката в цените на храните.

От Комисията обаче предупреждават, че инфлацията в цените на услугите ще бъде устойчива в рамките на прогнозния период. Реалният брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,4 на сто тази година и с 2,5 на сто - през следващата.

Развитието на икономиката до голяма степен ще зависи от взаимодействието между заплатите и развитието на цените. В контекста на стегнатия трудов пазар, възнагражденията ще продължат да растат сериозно и да поддържат потреблението на домакинствата, се казва още в прогнозата.

Бързото нарастване на износа през миналата година е стимулирано от възможността да бъде удовлетворен недостигът на храна, метал и други материални продукти, причинен от агресивната война на Русия в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай