Какви рискове крие покупката на стара къща на село

Коментар на брокера

Какви рискове крие покупката на стара къща на село | StandartNews.com

Заслужава ли си покупката на стара къща на село?

В последните години се наблюдава тенденция за възраждане на българското село. Много млади хора, а и не само млади, решават да избягат от шума и стреса в големия град, като си закупят имот на село. Тази тенденция се засили още повече по време и след пандемията. В социалните мрежи вече дори има и групи за семейства с деца, които са напуснали града и са отишли да живеят на село, пише pariteni.

Дали засиленият интерес към селските имоти е довел до увеличение на цените?

Според брокера Юлия Хвърчилкова, цените на селските имоти се повишават, но с по-бавни темпове в сравнение с градските.

"Разликата в цените между старото и новото строителство при селските имоти е осезаема. Както можеш да си купиш почти годна за обитаване стара къща в дадено населено място за 30-40 хиляди евро, така в същото село цената на нова къща е например 200 хиляди евро", коментира пред БНР Хвърчилкова и допълни, че това обяснява и по-големия интерес към старите селски къщи.

"Хората предпочитат да си купят стара къща, която да реконструират. Много често се използват разрешителните на старата къща за да се извърши реконструкция и подобрения. По-бързо се вземат разрешения за реконструкции, настрояване и пристрояване", обясни експерта.

Дали обаче закупуването на стара къща е рискова инвестиция?

Юлия Хвърчилкова сподели, че най-големият риск е с документацията на имота.

"Трябва да се внимава за това какви са предвижданията за разрастването на населеното място и дали не се предвижда някакъв път да минава през имота. Хората трябва да гледат още за комуникациите като ток, вода и интернет. Понякога след закупуването на къщата, се откриват конструктивни дефекти, които не могат да бъдат отстранени. В такива случаи, хората отново пускат обекта на пазара с цел да се освободят от него", каза Хвърчилкова.

В последните години българите изпреварват чужденците по отношение на интереса към селските имоти, а основни купувачи според Хвърчилкова, са младите хора. Те обаче търсят основно къщи в села на разстояние не повече от 20-30 километра от града. Така, от една страна се наслаждават на спокойствието и чистия въздух на село, а от друга остават близо до удобствата на големия град.

"Ние сме разглезено общество и обичаме всичко да ни е на една ръка разстояние, бързо и лесно", обясни Юлия Хвърчилкова.

От селата във Варненско, най-голям интерес има към имотите в Аврен, Долище и Звездица, каза още брокерът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай