Каква е българската следа в екипа на Мъск

SpaceX може да изстреля отново прототипа на космическия си кораб Starship след месец или два

Каква е българската следа в екипа на Мъск | StandartNews.com

Американската компания SpaceX може да изстреля отново прототипа на космическия си кораб Starship след месец или два, написа в Twitter основателят на компанията Илон Мъск. Българинът Орлин Велев - младши е инженер в компанията, част и от екипа, разработващ най-мощната ракета.

Орлин отива в Съединените американски щати, още когато е бебе. Баща му е изтъкнат професор по химия. 

Eдно от световните събития, които приковаха вниманието ни през последните дни беше изстрелването на ракетата Starship. От втория път опит тя излетя, но 4 минути по-късно се взриви в небето над Бока Чика, Тексас.

В компанията SpaceX, която разработва най-мощната ракета в историята има и българин. Това е Орлин Велев - младши, който е едва 27-годишен, но от 6 години е част на екипа на Илън Мъск.

"Вечерта преди първия полет, той ми сподели, че е купил шампанско за неговия тим. Критерият за успех е излети ракетата", разказа баща му Орлин Велев-старши, професор от университета в Южна Каролина, пред България Он Ер.

Starship летя цели четири минути. "В SpaceX всичко се прави много динамично, изпитва се и се продължава, за да се постигне бърз успех", сподели още бащата на Орлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай