Какъв е графикът за Плана в земеделието? Говори Атидже Вели

Нашата цел е да стигнем до малките ферми, които бяха обезкуражени, каза зам.- министър Момчил Неков

Какъв е графикът за Плана в земеделието? Говори Атидже Вели | StandartNews.com

Важно е да сме си взели поуките и да направим Стратегически план в земеделието, който е в синхрон с политиките на Европейския съюз, за да наваксаме закъснението в развитието си. Това заяви евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели по време на уебинар"Селскостопанската политика на ЕС след 2023".

Целта на събитието, организирано от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, бе да представи промените, заложени в приетия пакет за законодателни реформи на Общата селскостопанска политика (ОСП) и да обясни как тя ще подкрепя малките и средни стопанства.

Участниците в уебинара разясниха още екологичните и социалните цели на ОСП.

Атидже Вели разкри докъде е стигнал процесът с предаването на Стратегическите планове на отделните страни. България и още 8 държави все още не са го направили.

"Имахме заседание на комисията по земеделие с комисар Януш Войчеховски, на което обсъдихме графика. До края на март трябва да бъде дадена първата оценка на Стратегическите планове", каза Вели. И допълни: "Този процес ще бъде труден, той трябва да приключи до юни, за да могат отделните държави да се подготвят с промените в националното законодателство.".

На този етап има много активен дебат в България, на моменти дори той се изостря. Но е важно да сме си взели поуките и да направим план, който е в синхрон с политиките на ЕС, за да наваксаме закъснението в развитието, категорична бе Атидже Вели.

На финалната права сме със Стратегическия план, който се забави по обективни причини, каза зам.-министърът на земеделието Момчил Неков.

"Нашата цел е да стигнем до малките, които се разочароваха през 2017 г. и си казаха - субсидиите отиват само при големите. Трябва да субсидираме малките ферми, да ги кооперираме, защото само така можем да получим качество. Има европейски директиви, които са на страната на доставчиците и производителите в отношенията им с търговските вериги. Има още една директива за двойния стандарт при храните, очакваме изменение в Закона за храните, за да може и този инструмент да е в полза на потребителите", обеща Момчил Неков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай