Понеделник,

Как ще ползваме отстъпката от 25 стотинки за горивата

От: Стандарт -
5004
Как ще ползваме отстъпката от 25 стотинки за горивата
A
A
A

Шофьорите ще зареждат колите си с отстъпка от 25 стотинки на литър гориво. Има вероятност тя да влезе в сила от 1 юли, но може и да се забави, ако определянето на начина на ползване се забави. Мярката е част от антикризисния пакет на правителството и бе обявена отдавна, но не се знаеше по каква точно схема тя ще се прилага. 

Ето какво се знае дотук: отстъпка от 25 стотинки на литър ще се ползва от шофьорите, които карат на бензин, дизел, пропан-бутан и метан. Отбивът от пазарните цени ще важи само за горива от нисък клас, за да може да се възползват повече социално слаби граждани. Счита се, че по-платежоспособните собственици на по-модерни и скъпи коли традиционно предпочитат горива от по-висок клас. Това означава, горивата с добавки няма да бъдат обхвани от правителствената програма, пише Марица. 

Въпросните 25 ст. по-малко на литър, ще се отпускат срещу представен регистрационен талон на автомобила. Намалените цени ще важат за  50 л гориво, т.е помощта ще е в размер на максимум 12,50 лв.

Топката обаче остава у бензиностанциите. Според разясненията на Министерство на финансите, дадени пред businessnovinite.bg, търговските обекти ще получават парите, които губят по тази мярка, директно от НАП.

Те "ще се отчитат като разход, под формата на компенсация за домакинствата и ще се финансират за сметка на държавния бюджет. Направена е доработка на системата на бензиностанциите и как те отчитат към НАП, тъй като тези 25 стотинки трябва да бъдат възстановени от държавата към тях. Това ще се случва с отчетите, които те подават.", обясняват от ведомството на Асен Василев. 

Правителството вече е отправило и запитване до Европейската комисия дали може за премахне акциза върху метана, което евентуално би свалило цената на метана с 4-5 ст. на килограм.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com