Как се вкарват зеленчуци през Капитан Анреево? Депутат предупреди за огромен риск

Превозвачите зависят от решението на една фирма, каза Михал Камбарев

Как се вкарват зеленчуци през Капитан Анреево? Депутат предупреди за огромен риск | StandartNews.com

Има огромен корупционен риск само една фирма да оперира на „Капитан Андреево”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Антикорупционната комисия в НС и депутат от ПП Михал Камбарев, коментирайки скандала с изземването на функциите на частната лаборатория за пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", чиято дейност беше спряна от държавата.

„Дали депутат е предлагал подкуп – това не го знам. Тази информация все още я нямам. Надявам се органите да си свършат работата и да разкрият кой какво е предлагал и на кого. Но интересът е голям, защото това все пак е външна граница на България през която се вкарва огромен обем храна. Това е и външна граница на целия ЕС. Ако сте превозвач и искате да докарате стока до Германия – домати или друга храна – нямате друг избор освен да минете през тази фирма, която оперира там. И тя да реши дали ще минете или не в една стая, в която няма камери”, посочи Камбарев. И допълни: „Има огромен риск – да имаме само един оператор, да няма камери. Предполагам, че камерите не са функционирали, защото в стаята, в която паркира камионът, може реално да се види дали стоката се разтоварва или не".

Той описа и процедурата по контрол. „Появиха се информации, че са вземани по 488 лева за разтоварване на стоките, и за вземането на пробите – ветеринарен, здравен или фитосанитарен  контрол. Тази цена е определена от фирмата. Не съм сигурен, че сега сумата, определена от държавата ще е същата, но разликата е, че тези пари ще влизат в бюджета”.

По думите му сумата на камион може да достигне до около 1500 лева само за пробите. „Има огромен обем тирове, които преминават през пункта. Но разковничето е друго – не колко се плаща по документи и наистина реално, а това, че като превозвач зависите от решението на една фирма, която оперира последните 10 години”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай