Как пандемията угоява милиардерите

Богаствтото им продължава дса се увеличава

Как пандемията угоява милиардерите | StandartNews.com

Най-богатите хора на планетата са останали незасегнати и дори са станали по-силни в резултат на пандемията, сочи годишният доклад за неравенствата по света на неправителствената организация Oxfam, цитиран от Франс прес и БТА. 

В световен план богатството на милиардерите се е увеличило с 3,9 трилиона долара между 18 март и 31 декември 2020 г., изтъква Оксфам, основавайки се на данни на "Форбс" и Credit Suisse. В САЩ милиардерите са натрупали най-много, следвани от Китай и Франция, където най-големите богаташи са прибавили към сметките си близо 175 милиарда евро.

Хилядата най-богати хора в света са възстановили богатствата си от преди пандемията само за девет месеца, докато на най-бедните може да им бъдат необходими повече от десет години, за да се възстановят от икономическото отражение на коронавируса, посочва организацията в доклада.

Заради силния скок на неравенствата организацията се позовава на призивите на икономистите Тома Пикети и Габриел Зукман за увеличаване на данъците на най-богатите. "Кризата с коронавируса трябва да отбележи обрат в данъчното облагане на най-богатите хора и компании. Тя ни предоставя възможността най-сетне да установим справедливо облагане, да се сложи край на нивелирането отдолу и за де започне ново нивелиране отгоре.

 Това може да приеме формата на увеличаване на данъците върху богатствата, такси върху финансовите трансакции и мерки за изкореняване на укриването на данъци", е посочено в доклада

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай