Как да управляваме парите си в кризата - ценни съвети от Хампарцумян

Светът е в ремонт, посочи банкерът

Как да управляваме парите си в кризата - ценни съвети от Хампарцумян | StandartNews.com

Пестенето ще бъде нещо важно. Разбира се, по един начин пестят хората с повече пари, по друг тези с по-малко. Идват тежки зими, но няма да са тези, които помним от Виденово време. Хората не трябва да се плашат, защото така вземат грешни решения. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред Нова тв.

Ето какво още каза той:

"Светът е в ремонт, но газ има, ще се разпредели така, че да не зависим от Русия, защото тя е ненадежден партньор.

Цената ще е посилна, защото никой продавач не иска да си убива клиента.

Въпросът дали България е със стандарт на живот, който приближава този до развития свят. Сега българите живеят много по-добре отколкото през 90-те години.

От тогава досега са посроетни няколко Българии", каза още Хампарцумян.

Той даде съвети и как хората да управляват парите си в кризата и несигурността:

"По отношение на личните финанси хората да си създадат буфер - бели пари за черни дни. Другото е да избягват ненужни разходи - например да си купят кола или някоя джаджа, която харесват - да отложат тези разходи докато се изяснят нещата. Може да се окаже, че след 6 месеца или година нещата ще са други. Трябва да сме готови за една-две зими, че отоплението ще е по-трудно", коментира банкерът.

За увеличаването на лихвите - според него то ще бъде плавно и няма да станат кредитите непосилни.

"Взимането на кредит има само един смисъл - вземане на заем от бъдещия ви доход. Зависи колко сигурен се чувства човек за бъдещия си доход - млад ли е или стар, има ли шанс да му повишат заплатата, ще просперира ли фирмата му. Тези, които се чувстват уверени в бъдещия си доход - да теглят кредит. Не бива обаче да се взима кредит на ръба на възможгностите. Банките гледат това и ако човек не може сам да си сложи спирачката, банките ще го направят. Кердитите няма да свършат, но човек най-добре знае дали така няма да вкара допълнителна несигурност в личните си финанси", категоричен е финансистът.

По отношение на депозитите - ако някой очаква да се върнат лихвените нива от 2013-2014 г. - това няма как да се случи. Но депозитите ще започнат да носят някакъв доход, посочи още Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай