Как да си помогнем сами за скъпия ток. Нова директива от Брюксел

Европа ще ни връща до 70% от инвестицията за соларен панел на покрива

Как да си помогнем сами за скъпия ток. Нова директива от Брюксел | StandartNews.com

Как да си помогнем срещу високите сметки за ток, които ще продължат да растат?

В Плана за възобновяване и развитие е предвидено европейско финансиране за поставянето на соларни панели. Всяко домакинство трябва само да финансира изграждането на инсталацията, а след това ЕС връща 70% от стойността на инвестицията. Очаква се да излезе европейска директива, която да задължи всички държави да премахнат бариерите, които възпрепятстват домакинствата да произвеждат сами електричество.

“Искаме да дадем възможност на българските потребители сами да произвеждат електричество за своите нужди. Инвестицията се изплаща от по-ниската цена за около 7 години”. Това съобщи новият шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Станислав Тодоров.

Държавата подготвя промени в Закона за енергетиката и Закона за устройство на територията за облекчаване на инвестициите в зелена енергия. Целта е да се облекчат бизнесът и домакинствата, за да могат да изграждат по-лесно собствени централи за зелена енергия, съобщи и говорителят на правителството Лена Бориславова след  заседанието на Министерски съвет в сряда.

Очакваме в следващите дни да влезе за гласуване този проект в Народното събрание, каза енергийният министър Александър Николов. Той припомни, че цената на зелената енергия е възможно най-ниската, а правителството води преговори с инвеститори, които биха желали да инвестират във възобновяема енергия у нас. Ще съдействаме с всички възможни механизми за разходите на бизнеса за електроенергия да се намалят бързо, обясни Николов.

Въпреки че мораториумът върху цените на тока и парното за битови потребители ще падне от 1 април, цените няма да се вдигнат. Не защото няма основания, а защото КЕВР ще ги задържи изкуствено. От 1 юли обаче ще има скок, но  под 10%, каза Станислав Тодоров. По думите му, всичко зависи от развитието на военните действия в Украйна.

Станислав Тодоров обясни, че в момента се работи по преизчисление на всички компоненти, които образуват крайната цена на електроенергията. И добави, че в България ситуацията е спокойна, тъй като страната ни произвежда целия ток, нужен за битовите и промишлените клиенти.

“България е в много спокойна ситуация по отношение на електроенергията, за разлика от газа, защото има собствено производство, което е достатъчно да осигури нуждите на бита и бизнеса. Газът го внасяме изцяло. Скоковете на световните борси на газ и електричество няма да засегнат в такава степен българските потребители”, каза Тодоров.И добави, че КЕВР има големи лостове, които да попречат на шоково повишаване на цените на тока.

"Сега трябва да подберем тези източници на енергия, които произвеждат на най-ниска себестойност - това са хидроцентралите, АЕЦ и топлоцентралите. Те произвеждат най-евтин ток", уточни той.

Тодоров каза още, че до края на месеца ще има нови правила, които да засилят регулацията на свободния пазар за електроенергия. Според него именно липсата на регулация е довела до огромни рискове, които се калкулират в сметките за ток на бизнеса. С новите правила трябва да се внесе спокойствие на пазара. .

Природният газ може да поскъпне и с повече от предложените от "Булгаргаз" 3.5%, всичко зависи от случващото се в Украйна, прогнозира Тодоров. "Преди 1 година природният газ струваше 20 долара, а сега е между 400 и 600 долара. "Булгаргаз" има дългосрочни договори за доставка за огромни количества, но цените се индексират според международните борси и затова може да има някакво покачване. Ако войната приключи, паднат санкциите и Русия започне да доставя природен газ както миналата година, цената ще падне драстично", обясни шефът на КЕВР пред Нова тв. 

Той обвини предходното ръководство на "Булгаргаз", че през октомври 2021 г. се е отказало от две трети от доставките на по-евтиния азерски газ, като е обявило, че не е нужно такова количество. Според него в момента няма как да се възобнови подаването на по-големи количества на старите цени и заради това не се прибягва до такива действия."Преговорите в момента са как да бъдат осигурени повече количества газ в случай, че доставката от Русия прекъсне. При война въпросът не е каква е цената, а дали го има въобще. Този въпрос стои и за много бизнеси", допълни председателят на КЕВР.

Според него при спиране на доставките в условия на война може да се стигне до промени в договорите и да се мисли как да се използва капацитетът на тръбата от "Турски поток", през която преминава руски газ за Сърбия и Унгария.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай