Как да съберем точки за саниране

Собствениците плащат за технически паспорт на сградата. При неодобрен проект парите не се връщат

Как да съберем точки за саниране | StandartNews.com

* Стартът на програмата е обявен за средата на октомври, но на куп въпроси още няма отговор

* Собствениците плащат за технически паспорт на сградата. При неодобрен проект парите не се връщат

За средата на ноември е предвиден стартът на новата програма за саниране. Средствата за нея са 1,4 млрд. лева от Плана за възстановяване и устойчивост. Първият етап, за който са заделени 1,1 млрд. лева, ще е напълно безплатен, като за 100% грант ще се кандидатства до март 2023 г. От април до края на 2023 г. безвъзмездната помощ е 80%, останалите 20% са за сметка на етажната собственост. Бюджетът на втори етап е 294 млн. лева.Допустими за участие в програмата са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 г. Допускат се за саниране и сгради с поне три жилища. Плюсовете са, че сградите преминават от енергиен клас Е в енергиен клас А, наполовина се намалява потреблението на енергия, по-ниски са сметките за отопление и охлаждане.

Как се кандидатства

Какво трябва да знаят желаещите да кандидатстват, съобщиха за 3еNews и Dir.bg от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

1. Собствениците на имоти да си направят сдружение. 

2. Да се изготвят технически паспорт, техническо обследване и обследване за енергийна ефективност, които ще дадат предписание за мерките. Би трябвало след прилагането им, сградата да постигне клас Б на енергопотребление и 30% поне спестяване на енергия“, казва Цвета Наньова от Българска фасилити мениджмънт асоциация пред БТВ.Изготвянето на тези документи първоначално е за сметка на етажната собственост. Те ще бъдат възстановени при одобрение на предложението и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ.Ако във входа има хора, които са против, останалите трябва да платят и за тях. Важно е да се знае, че дори собствениците да платят за технически енергиен паспорт и архитектурно заснемане на сградата, това не означава, че автоматично ще получат одобрение по програмата. Това, че домакинствата трябва да извадят пари и да платят без да има гаранция, че средствата им ще се върнат, може да откаже някои от санирането, предупреждават експерти.Затова община Бургас със собствени средства е започнала да финансира техническото обследване на всички 200 сгради, които трябва да бъдат обновени.

3. След като сте решили да обновите домовете си, може да изберете фирма за изготвяне на енергийния паспорт от регистър в Министерството на регионалното развитие, а в Агенцията за устойчиво енергийно развитие има регистър за фирмите, които се занимават с енергийни обследвания, каза Тодор Попов от община Габрово.

Колко струва

Според анализи по проект SHEERenov, за панелна сграда в София със 120 жилища и 12 150 кв. м РЗП, изготвянето на техническо обследване и паспорт за енергийна ефективност ще струва 46 200 лева, а строително-ремонтните дейности ще са над 1,7 млн. лева. Средният разход на домакинство за техническо обследване и паспорт излиза 385 лева. За строително-ремонтни дейности - по 2920 лева при 20% самоучастие и 80% безвъзмездна помощ.За сграда ЕПК в град София със 74 жилища и 6200 кв м РЗП за изготвяне на техническо обследване и паспорт са необходими 43 500 лева, за строително-ремонтни дейности - 966 780 лева. Средният разход на домакинство за техническо обследване и паспорт е 590 лева. За строително-ремонтни дейности - по 2 600 лева при 20% самоучастие и 80% безвъзмездна помощ, показва информационният формуляр.

Къде се подават документите

Доскоро нямаше отговор на този въпрос, но сега става ясно, че документите ще се подават в общините. Очаква се те да получат точни указания от МРРБ, за да могат да отговарят на въпросите на хората.Обещанията са да се създаде "обслужване на едно гише", за да се улесни реализацията на проекти за енергийно обновяване, каза заместник-министърът на регионалното развитие Десислава Георгиева. Целта е тези звена да предоставят цялата информация, включително и различните възможности за финансиране и кредитиране на тази дейност. Предвижда се първите звена тип "обслужване на едно гише" да заработят в края на 2022 година, а до края на 2023 г. да има изградени във всички 28 области на страната.

Какви са критериите за оценка?

* Най-много точки се получават за процент енергийно спестяване в годишното потребление на първична енергия в резултат на енергоспестяващите мерки. При над 70% спестяване се получават 25 точки, между 45 и 70% е 15 точки и при спестяване по-малко от 45% е 10 точки. Енергийните спестявания се изчисляват по формула.

* Друг важен критерий е очаквано годишно намаляване на емисиите на СО2 (екологични ползи). Затова е необходим валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация. 25 точки се получават при намаляване на емисиите с повече от 250 тона, 15 точки при намаление между 50 и 250 и 5 точки за по-ниско от 50 тона спад на емисиите на CO2.

* Третият критерий е ефективност на инвестицията за енергийна ефективност като отношение на необходимата инвестиция в лева към количеството спестена първична енергия в kWh на годишна база - лв. /kWh/г. Това се описва в сертификата за енергийни характеристики на сграда в експлоатация.Ако тази стойност е по-ниска или равна на 1,50 лева, тогава се получава максимумът точки, при над 3,50 лева се получава най-малкия брой точки - 5.Всички тези оценки ще зависят от качествено направените анализи. 

* Критерият, който създава най-много въпроси, е свързан с броя на апартаментите.

Допустими за финансиране са всички многофамилни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 година. Но 25 точки получават блоковете с повече от 72 апартамента в сградата. Между 72 и 36 апартамента получават 20 точки, между 38 и 18 апартамента - 15 точки, а под 18 апартамента в сградата получават само 10 точки.* От значение за избора на предложения е нивото на ангажираност на членовете на етажната собственост към проекта. Ако над 95% от собствениците са подкрепили обновяване, той получава максимум точки - 25. Ако го подкрепят под 80% от членовете на сдружението на етажната собственост, точките падат на 5.

* Още допълнителни 15 точки може да добавите, ако постигнете подобрение на жилищната инфраструктура след прилагане на мерките за енергийна ефективност. Например постигане на енергиен клас А или по-висок добавят 5 точки, предвиждане на внедряване на ВЕИ в сградата - още 5 точки. Условието е фотоволтаиците да се ползват за енергията, която е необходима на блока, но без да се продава. Според специалистите, само за ток във входа и общите части, това е нерентабилна инвестиция.

 * Ако проектът предвижда изпълнението на мерки, допринасящи за общия архитектурен облик на града в съответствие с одобрена от общинската администрация наредба, предложението също получава 5 точки. Така общият максимален брой точки по процедурата може да бъде 140.Предложения, получили минимум 72 точки на критерии за оценка на качеството, се класират в низходящ ред съобразно получената оценка. За финансиране се предлагат всички предложения по реда на класирането до покриване на общия размер на бюджета по процедурата. При равен брой точки проектите ще бъдат класирани по получения брой точки по посочените по-долу критерии при спазване на последователност:

1. Ефективност на инвестицията за енергийна ефективност като отношение на необходимата инвестиция в лева към количеството спестена първична енергия в kWh на годишна база (лв. /kWh/г).

2. Процент енергийно спестяване в годишното потребление на потребна енергия в резултат на енергоспестяващите мерки;

3. Очаквано годишно намаляване на емисиите на СО2 (екологични ползи);

4. Брой самостоятелни обекти в сградата/блок секциятаДоколко качествено са направени анализите обаче ще бъде въпрос на допълнителна оценка. Как ще се оценява доколко реални са изчисленията и как ще се контролира изпълнението на тези показатели - на тези въпроси все още няма отговор. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай