Понеделник,

Как да пестим енергия

От: Стандарт -
Как да пестим енергия
A
A
A

 

  • Не изключвайте радиаторите

Когато сте на работа през деня или отсъствате за един - два дена в зимните месеци, не оставяйте радиаторните вентили напълно изключени. Оставете ги на по-ниска степен, за да не изстиват напълно помещенията, съветват от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). "Когато ги затворите изцяло, след като ги включите отново, радиаторите ще изразходват допълнителна енергия и време за затопляне на вече напълно охладеното помещение", посочват енергийните експерти. Според тях това ще ни коства незначително усилие, а ще осигури големи спестявания на енергия. 

  • Сменете крушките с по-икономични

Специалистите призовават да сменим старите си електрически крушки с енергоспестяващи. Замяната на един-единствен светлинен източник с мощност от 100 W с един енергоспестяващ от 20 W ще доведе до спестяване на електроенергия от около 136 лева за период от десет години, показват изчисленията на АУЕР.

  • Проветрявайте редовно през зимата

Отваряйте прозорците напълно за няколко минути на всеки три часа през зимата. За максимален ефект отворете прозорците и вратите, които са едни срещу други. Това води до подобряване на качеството на въздуха в дома Ви и намаляване на разходите за отопление за разлика от проветряването с отворени в наклонена позиция прозорци. Не оставяйте прозорците постоянно отворени в наклонена позиция", съветват още експертите.

  • Плазмен телевизор може да топли боксониера

Друг съвет за пестене на енергия е да избягвате ненужното използване на електрически уреди и осветителни тела. Един плазмен телевизор е способен да произвежда достатъчно топлина за отопление на стая с площ 30 м2 в новопостроен жилищен блок по време на студената зима, посочват експертите.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички