Как да пестим енергия

Не изключвайте радиаторите

Как да пестим енергия | StandartNews.com

 

  • Не изключвайте радиаторите

Когато сте на работа през деня или отсъствате за един - два дена в зимните месеци, не оставяйте радиаторните вентили напълно изключени. Оставете ги на по-ниска степен, за да не изстиват напълно помещенията, съветват от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). "Когато ги затворите изцяло, след като ги включите отново, радиаторите ще изразходват допълнителна енергия и време за затопляне на вече напълно охладеното помещение", посочват енергийните експерти. Според тях това ще ни коства незначително усилие, а ще осигури големи спестявания на енергия. 

  • Сменете крушките с по-икономични

Специалистите призовават да сменим старите си електрически крушки с енергоспестяващи. Замяната на един-единствен светлинен източник с мощност от 100 W с един енергоспестяващ от 20 W ще доведе до спестяване на електроенергия от около 136 лева за период от десет години, показват изчисленията на АУЕР.

  • Проветрявайте редовно през зимата

Отваряйте прозорците напълно за няколко минути на всеки три часа през зимата. За максимален ефект отворете прозорците и вратите, които са едни срещу други. Това води до подобряване на качеството на въздуха в дома Ви и намаляване на разходите за отопление за разлика от проветряването с отворени в наклонена позиция прозорци. Не оставяйте прозорците постоянно отворени в наклонена позиция", съветват още експертите.

  • Плазмен телевизор може да топли боксониера

Друг съвет за пестене на енергия е да избягвате ненужното използване на електрически уреди и осветителни тела. Един плазмен телевизор е способен да произвежда достатъчно топлина за отопление на стая с площ 30 м2 в новопостроен жилищен блок по време на студената зима, посочват експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай