JP Morgan Chase ще изплати $ 4.5 млрд. в компенсации

JP Morgan Chase ще изплати $ 4.5 млрд. в компенсации | StandartNews.com

Ню Йорк. JP Morgan Chase & Co заявиха в петък, че ще изплатят 4,5 милиарда щатски долара за уреждане на искове от инвеститори, които са загубили пари от ипотечни ценни книжа при колапса на жилищния пазар в САЩ, предаде Ройтерс.

Банката достигна споразумение с 21 институционални инвеститори в 330 фонда, оперирали с жилищни ипотечни ценни книжа, издадени от JP Morgan и Bear Stearns.

Стойността на ценните книжа, пуснати от много инвестиционни банки, в това число JP Morgan, рязко падна след рухването на пазара на недвижими имоти в САЩ. Двадесет и един едри инвеститори обвиниха банката, че е продължила да им продава ценни книжа, въпреки че банковата управа е била наясно, че с всеки изминат ден те се обезценяват.

Измамените първоначално искаха 5,75 млрд. от JP Morgan, но в крайна сметка са се съгласили компенсацията да бъде 4,5 млрд. Постигнатото съглашение обаче трябва да бъде одобрено от съда. Според експерти е възможно магистратите да наредят на JP Morgan да изплати компенсация по-голяма от вече договорената.

JP Morgan Chase е най-голямата банка в САЩ по размера на активите си, съставляващи около 2,3 трлн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай