Извънредно положение! Русия спря газа за Европа, тежки последствия

Брюксел прави кризисен план, положението става страшно

Извънредно положение! Русия спря газа за Европа, тежки последствия | StandartNews.com

Ситуацията с газа в Европа става страшна. Русия спря кранчето, а Брюксел обяви, че пише кризисен план за извънредно положение.

Русия намалява доставките на газ за Европа до историческо дъно.

В понеделник вечерта Газпром блокира главния маршрут на газопровода "Северен поток" към Германия под Балтийско море. Засега вероятно ще е заради 10-дневна профилактика, но Европа се страхува, че мярката може да е постоянна и се готви за най-лошото, съобщи Би Би Си, цитирана от сайта „Бизнес новините” на бТВ.

Германия вече ограничава потреблението на топлата вода и минава на режим на пестене на енергията. Очаква се тази седмица Европа да публикува план за въвеждане на извънредно положение, свързано с недостига на газ.

"Ситуацията е много сериозна и кризата може да се задълбочи допълнително. Възможно е Русия да продължи да намалява доставките на газ", призна еврокомисарят Кадри Симсон след новината за спирането на "Северен поток".

Преди три години Газпром доставяше на Европа до 500 милиона кубически метра на ден. През май тази година доставените бяха едва 250 милиона на ден. В началото на юли - 140 милиона на ден. В следващите 10 дни на Европа са обещани само 75 милиона на ден.

"Трябва да се подготвим за по-нататъшни прекъсвания на доставките на газ и дори за пълно спиране от страна на Русия", предупреди в Европейския парламент миналата седмица ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Без общ план за извънредни ситуации 27 членки на ЕС няма да могат да защитят своите 450 милиона граждани от мащабна криза.

"Времето да действаш сам отмина. Затова Европейската комисия до края на тази седмица ще представи на властите спешен план за справяне с енергийната криза", каза Фон дер Лайен.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай