Петък,

Извън статистиката: Колко е реалното поскъпване на храните ТАБЛИЦА

От: Стандарт -
1208
Извън статистиката: Колко е реалното поскъпване на храните ТАБЛИЦА
A
A
A

Храните са поскъпнали с минимум 31 на сто през последната година. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), които отчитат движението на цени на основните хранителни продукти на едро на борси и тържища, съобщава "Труд".

През март индексът на тържищните цени, който отразява това поскъпване или поевтиняване на продуктите, се е увеличил с 31 на сто в сравнение със стойността си преди година. Това реално означава, че потребителската ни кошница е поскъпнала с поне толкова.

Спрямо 2005 г., когато индексът е въведен, стойността му е вече двойна - тоест основните храни са увеличили цената си двойно за целия този период от 17 години, като голяма част от поскъпването е реализирано именно през последната година.

Лошата новина е, че реално поскъпването, което се усеща от джобовете и банковите ни сметки, е още по-голямо, тъй като всички тези продукти се продават с надценка, а предвид поскъпналите горива и електроенергия, необходими за транспорта и съхранението на продуктите, тя е и по-висока.

Така, според данните на ДКСБТ, краставиците се продават на едро по 4,18 лева за килограм, но малки търговци в квартални магазини бяха категорични, че те самите не могат да ги купят по-евтино от 5-5,50 лева за килограм. Така за крайните потребители цената им е около 6 лева за килограм. Същото според търговците се отнася и за всички останали продукти от основните храни, следени от ДКСБТ.

Още повече, че индексът приравнява разликите в стойността на продуктите в различните области на страната, а те са големи, като един и същи хранителен продукт може да се предлага два пъти по-скъпо в определен регион в сравнение със същия в друг район от страната.

Въпреки всички тези условности е ясно, че разходите ни за храна растат, при това главоломно през последната година. И предвид данните от Националния статистически институт, че около една трета от доходите ни отиват за храна, това сериозно утежнява бюджетите на домакинствата.

През последната година на едро цената на олиото, доматите и краставиците се е увеличила почти двойно. Олиото вече е с 2 лева по-скъпо за литър и се продава на едро средно за 4,68 лв./л, доматите с 1,37 лева за килограм до 3,25 лв./кг, а краставиците с 1,51 лева до 4,18 лева за килограм. 

За последните 12 месеца кашкавалът тип “Витоша” е увеличил цената си с 3 лева за килограм до 14,09 лв./кг. Поскъпват още брашно, сирене, пилешко месо, картофи, зеле, моркови, яйца и почти всички останали основни хранителни продукти.

Цената на кравето сирене на борсите и пазарите в област Кърджали достигна до 14 лева за килограм на едро, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). При това минималната цена, на която се предлага на едро продуктът, е почти същата – 13,50 лева за килограм при средно 8,70 лв./кг в страната. Цената на кашкавалът тип „Витоша“ в областта се предлага при абсолютно същата минимална и максимална цена на едро. 

Най-изгодно краве сирене на едро можете да закупите на борсите и тържищата в София – срещу 5,50 лева за килограм, а кашкавал в област Силистра, където един килограм от млечния продукт на едро струва 11 лева. 

Най-евтино се предлага смесената кайма от телешко и свинско в област Бургас – срещу 4,20 лв./кг. В област Враца цената на същия продукт достига 8,20 лева за килограм на едро. 

Най-евтино кокоши яйца могат да се намерят в област Силистра – срещу 19 стотинки за брой, докато в област Враца цената им достига до 28 стотинки за брой.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com