Изтича крайният срок за руско-украинския газов спор

Изтича крайният срок за руско-украинския газов спор | StandartNews.com

Киев. Украйна трябва да плати един милиард долара на Русия за доставки на природен газ. Крайният срок за покриване на дълга изтича в 16 часа българско време.

В сряда енергийният министър Драгомир Стойнев предупреди, че има опасност България да бъде засегната от нова газова криза заради обтегнатите отношения между Русия и Украйна, припомня БНТ.

В началото на месеца руският премиер Дмитрий Медведев обаче увери, че доставките на газ за Европа няма да намалеят.

Шансовете украинската компания "Нафтогаз" да успее да намери необходимите пари до края на деня, обаче, не са големи, тъй като Украйна все още не е платила за августовските доставки на природен газ.

В Киев разглеждат различни варианти за изплащане на дълга към "Газпром". През изминалия месец на Украйна са били доставени малко над 3 милиарда кубически метра газ.

През 2009 година Украйна, която осигурява значителна част от транзита на руския природен газ за европейските пазари, спря да го прави и така голяма част от Европа остана без газ, без отопление и без гориво. Една от засегнатите страни беше и България.

Преди две дни Киев подписа с Chevron договор за проучване и добив на шистов газ, а през януари Киев сключи подобна сделка с Royal Dutch Shell за проучване на находище в източната част на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай