Изтекоха разрешения за ветропаркове на Калиакра

Изтекоха разрешения за ветропаркове на Калиакра | StandartNews.com

Голяма част от проектите за ветрогенератори в Калиакра няма да бъдат реализирани и така се стеснява обхватът на претенциите на Брюксел по съдебното дело, повдигнато от Европейската комисия срещу България в Европейския съд. Това обясни министърът на околната среда Ивелина Василева.

Тя припомни, че през 2014 г. срещу България започна съдебно дело заради изградените ветропаркове в района на Калиакра. Съоръженията са изградени основно през 2007-2009 г., заради което Брюксел започва наказателна процедура, в хода на която иска информация от България за изградените ветрогенератори. "Ние сме предоставили цялата информация за мерките, предприети от държавата, за да се преодолее проблемът.

Въпросът е, че РИОСВ Варна са давали разрешения за изграждане на ветрогенератори през 2007-2009 г., без да е оценявано кумулативното въздействие върху зоните в Натура 2000", каза министърът. Тя допълни, че през 2010 г. с промяна в законодателството е заложен срок на давност на актовете от 5 г. и така голяма част от издадените разрешения за инвестиционни намерения са изгубили валидността си. Така остават в нарушение няколко инвестиционни проекта.

"Няма решение на европейския съд, а произнасяне на генералния адвокат. Това становище излезе преди няколко дни. Там изрично се казва, че се редуцира обхватът на претенциите към България. Така претенциите на ЕК за 200 инвестиционни проекта вече нямат основание, защото няма как да бъдат реализирани. Очакваме произнасяне на съда в началото на следващата година", заяви министърът. "Като се има предвид всичко направено, се надяваме съдът да вземе предвид мерките, предприети от България", допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай