Изплащат гарантираните влогове в КТБ най-рано през ноември

Изплащат гарантираните влогове в КТБ най-рано през ноември | StandartNews.com

София. В началото на ноември, след излизането на оценката на банката и решението за нейното бъдеще, ще се пристъпи към изплащане на гарантираната част от влоговете в поставените под специален надзор Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Виктория". Това заяви служебният министърът на финансите Румен Порожанов пред журналисти.

Министърът обясни, че в Гаранционния фонд има недостиг от 1.6 млрд. лв. за изплащането на гарантираните депозити. И уточни, че има два варианта за попълването на недостига- чрез облигационна емисия на фонда с държавна гаранция или чрез ликвидна подкрепа от държавата. Правителството се нуждае от законодателна санкция и в двата случая, тъй като това не може да бъде направено по друг начин, коментира Порожанов.

Оценката, която се изготвя от БНБ заедно с одиторите за финансовото състояние на КТБ, трябва да излезе на 20 октомври, съобщи още министърът.

„Ясно е в зависимост от оценката какво би се случило при една дълбока, отрицателна капитализация – това го знаят всички",обясни Порожанов.

БНБ са водили неползотворен дебат за това кой да изготви план за преструктуриране, кой трябва да го разгледа, ако се внесе от акционери, инвеститори или инвеститори, наети от акционери, дали трябва да се наеме независим финансов консултант за оценка на жизнеспособността на плана за преструктуриране, кой изобщо да го подготви, ако няма такъв план, стана ясно от думите на служебния министър.

Твърденията на вложители, според които им е било предлагано вместо да им се изплатят депозитите, да получат облигации, бяха отхвърлени от Румен Порожанов. „Бих искал категорично да заявя, по повод появилите се твърдения, че някой е изготвял законопроект за изплащане с облигации на гарантирани депозити, подобно нещо в Министерството на финансите, не само че не е помисляно, не е писано или каквото и да е като някакъв вариант", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай