Износът на ток падна с 60%

Износът на ток падна с 60% | StandartNews.com

Студеното време в началото на годината е повишило производството и потреблението на ток, сочат данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за първите два месеца на годината. През януари и февруари, когато беше отчетено рекордно за последните десетилетия потребление, централите у нас са произвели 8,45 млн. мегаватчаса електроенергия. Това е с 4,12% повече от същия период на 2016 г. Потреблението се е увеличило с 12,11% до 8,07 млн. мегаватчаса.

Износът на ток се свива с 61,2% до едва 340 хил. мегаватчаса. Донякъде това е в резултат и на ограниченията, които постави правителството с цел да бъде гарантирано вътрешното потребление. Износът на ток беше забранен от 11 януари до 7 февруари.

Базовите централи са увеличили произвдоството си с малко над 8%. Те са произвели 7,43 млн. мегаватчаса електроенергия. Производството на ВЕЦ-овете намалява с почти 26% (до 531 хил. мегаватчаса). Тези централи обаче покриваха върховото потребление в най-натоварените дни в началото на януари.

Като цяло производството на електроенергия от възобновяеми източници се свива - обилните снеговалежи направиха неизползваеми фотоволтаиците и вятърните централи, а язовирите, използвани за производство на електроенергия, са с намалени обеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай