Износът на пшеница падна с 29 на сто

Износът на пшеница падна с 29 на сто | StandartNews.com

София. Износът на пшеница намалява значително, а на брашно - расте, показва анализ, публикуван на сайта на земеделското министерство. По данни на Националната служба по зърното към началото на октомври експортът на пшеница от новата реколта е намалял с 29% спрямо същия период на 2013 г. Зад граница са продадени малко над 1,4 млн. тона пшеница. По-бавният темп на износ се дължи на по-ниското вътрешно предлагане спрямо миналата година. Българските търговци изчакват евентуално покачване на цените на пшеницата, след понижението на международните котировки през последните месеци.
Ръст на цените на пшеницата едва ли ще има, особено на фона на освободения от мито внос за ЕС на 950 000 тона пшеница от Украйна, смятат наблюдатели. Към момента средната изкупна цена на пшеницата е 290 лв. за тон, пише в анализа. Според експертите на земеделското министерство до прибирането на следващата реколта износът на българска пшеница ще достигне 3 млн. тона. Това е със 700 000 тона по-малко от миналата година. Около 70% от експорта ни е към страни от ЕС, но количествата, продадени в Общността, са паднали с 37% спрямо миналата година. Слаб ръст - с 1% до 423 000 тона, има при износа за страни извън ЕС.

Сериозен ръст обаче има при износа на брашно. Количеството българско брашно, продадено зад граница в периода 1 юли - 3 октомври, е със 17% повече спрямо същия период на 2013 г. Като се изнася брашно, а не пшеница, се увеличава добавената стойност на стоката и се генерират по-големи печалби. Извън страната са продадени 9000 тона брашно, което се равнява на 12 000 тона пшеница. Почти всичкото изнесено брашно е продадено в ЕС. Цената на тон в момента е 620 лв., което е едва 0,6% по-евтино спрямо 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай