Вторник,

Изненада! Какви пари вкараха бежанците у нас

От: Редактор -
10061
Изненада! Какви пари вкараха бежанците у нас
A
A
A

Бежанската вълна от Украйна е глътка въздух за икономиката на България. 

Огромен е приносът на украинските бежанци към родната икономика. Това каза икономистът Искрен Пенчев, предаде Nova News. Над 3 милиарда евро кеш са изнесени от Украйна от началото на войната, добави той.

„Тези 11 милиарда, които българското правителство е похарчило за подпомагане на бежанците, не просто са върнати от ЕС, а в пъти повече. Страната ни е сериозен бенефициент от украинските средства.

Само от началото на войната над 3 милиарда евро кеш са изнесени от Украйна. Не знаем дали тези средства ще бъдат изхарчени в България, но ефектът върху икономиката е видим. Най-малкото това ще даде ликвидност на българските банки.

По всяка вероятно изхрачените пари у нас от украински бежанци са много повече, отколкото показват официалните данни. Нямаме информация за парите в брой, които влизат в страната”, обясни той.

По думите му голяма част от бежанците участват на имотния пазар освен чрез наеми, а и с директни покупки.

„Това повишава търсенето на имоти, най-вече по Черноморието, но повишава и цената на вече съществуващите имоти. Нарича се „Ефектът на богатството””, коментира още той.

Пенчев обърна внимание, че интерес към България има и от украински фирми, бягащи от родината си.

„Те са основно в бизнес сферата. Там заплатите са по-високи и имат висока добавена стойност. Би следвало страната ни да ги посрещне с отворени обятия”, каза още той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички