Изнасяме шоколад за Швейцария

Изнасяме шоколад за Швейцария | StandartNews.com

София. Швейцарците ядат шоколад, произведен в България. Наши десертчета също се купуват масово в страната, известна със своите банки, часовници и шоколад. Това стана ясно по време на откриване на нова производствена линия за шоколадови десерти, които ще се правят единствено у нас и ще се продават в цял свят.

Инвестицията за новото производство е близо 13 млн. лв., а първата партида от десертите ще замине за Англия. Жителите на общо 12 държави ще хапват продукта от шоколад, вафлени кори и карамел, произведен у нас. Освен за Стария континент десертчетата от София се очаква да се пласират добре и в Канада, САЩ и Австралия.

Всяка секунда по света се изяждат по 14 от десертчетата, произведени у нас. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева, която присъства на откриването на новата поточна линия. Общо 400 млн. блокчета от цеховете в столицата, собственост на голяма швейцарска компания, се изнасят годишно зад граница.

100% от суровините, вложени в производството на вафли на завода са български - брашно, мляко, растителни мазнини, каза земеделският министър проф. Димитър Греков. Според него амбициите на швейцарските инвеститори са да набавят от местни производители всички необходими суровини, с изключение на тези, които няма как да осигурим, като какаото, например.

Въпреки очакваното поскъпване на какаото и захарта на международните пазари, цените на шоколада най-вероятно ще се задържат на сегашните нива, коментираха експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай