Изнасяме лекарства за Русия за 334 млн. лв.

Изнасяме лекарства за Русия за 334 млн. лв. | StandartNews.com

Отношенията ни с многомилионната страна минават под знака на горивата и машините

Лекарства за 334,5 млн. лв. е изнесла България за руския пазар през миналата 2013 г. Това сочат данни, изготвени специално за "Стандарт" от отдел "Статистика на външната търговия" към дирекция "Макроикономическа статистика" в Националния статистически институт.

За да отговорим на въпроса доколко родната икономика е зависима от Русия, потърсихме данни за вноса и износа ни за многомилионната страна. Родният износ на лекарствени вещества и продукти заема дял от 29,8% от износа на страната ни към Русия, който възлиза на общо 1,121 млрд. лв. за 2013 г.

Освен към българските лекарства, руският пазар проявява най-силен интерес към родното машинопроизводство. По това перо страната ни е изнесла стоки и услуги за 389 млн. лв. през миналата година, което прави дял от 34,7% от общия ни износ за руския пазар. По-конкретно България е продала в Русия подземно-транспортни машини (вкл. асансьори) за 94,9 млн. лв., електрически машини, апарати и устройства за 88,6 млн. лв., както и автомобили, мотоциклети, велосипеди, ремаркета и полуремаркета на обща стойност 59 млн. лв. Но реалната икономическата обвързаност между България и Русия може да се проследи по вноса.

За разлика от българският износ за Русия, които заема едва 2,6% от общия износ на страната ни през 2013 г., вносът на руските стоки и услуги в България заема дял от цели 18,5% от общия ни внос за миналата година. Стойността на внесените от Русия стоки и услуги е 9,356 млрд. лв., което е близо 9 пъти повече от реализираният износ за русия пазар. 76,7% от вноса от Русия се дължат на доставки на нефт и рафинирани нефтени продукти. През миналата година страната ни е внесла руски нефт за общо 7,174 млрд. лв. Други 17% от общият внос се дължат на доставки на природен и промишлен газ. През 2013 г. у нас е влезнал руски газ за общо 1,587 млрд. лв. Така реално вносът на руски нефт и газ заема дял от около 94% от всички стоки и услуги, които България си набавя от Русия.

В сравнение с енергийните доставки, фактът, че страната ни е внесла от Русия машини, оборудване и превозни средства за 152,5 млн. лв. изглежда незначителен. Така на фона на тези данни излиза, че икономиката на България като цяло е много по-зависима от Русия по отношение на вноса на нефт и газ, отколкото по отношение на реализацията на български стоки на руския пазар. Но за конкретните фирми, които продават стоките си на руския пазар, този износ е от съществено значение за оцеляването им.

Движат туризма и пазара на имоти

7,5% от чуждестранните туристи у нас са руски граждани. Това сочат данните на Националния статистически институт за 2013 г. От общо 9,2 млн. чуждестранни туристи, посетили България с цел почивка през миналата година, едва 696 хил. са руснаци. Статистиката обаче не обхваща множеството руснаци, притежаващи имоти у нас, които при посещението си в страната ни, едва ли минават за туристи. Тези данни показват, че гостите от Русия имат голямо знамение на целия туристически бизнес.

Руснаците движат и целия имотен пазар на морето. В същото време обаче от общо 38,157 млрд. евро чуждестранни инвестиции в демократична България, едва 4,7% са дошли от Русия, сочат данните на БНБ към края на 2013 г. Русия се нарежда на 6-то място по размер на направените инвестиции с вложени в страната 1,818 млрд. евро. За сравнение, на първо място е Холандия с 7,982 млрд. евро. След нея се нареждат Австрия с 5,435 млрд. евро, Гърция с 2,777 млрд. веро, Великобритания с 2,059 млрд. евро и Кипър с 2,011 млрд. евро. Интересно е да се отбележи, че всички тези страни, с изключение на Гърция, притежават пълен или частичен офшорен статут. Това означава, че ако дадена инвестиция е реализирана у нас чрез фирма регистрирана в Холандия например, капиталите не е задължително да са холандски. Така много от руските инвестиции, реално не се отчитат от статистиката като дошли от Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай